Snusarna kan andas ut över sommaren

Risken om akut snusbrist är över - tillverkarna får ytterligare tre månader på sig att märka om sina dosor.

ANNONS
|

Från och med den 20 maj krävde Folkhälsomyndigheten att alla snusdosor skulle märkas om med liknande varningstexter som det finns på cigarettpaket för att få säljas i den svenska handeln.

De nya reglerna kommer från ett EU-direktiv som antogs våren 2014.

Regeringen presenterade de nya reglerna för tobaksmarknadsföringen i slutet av april - något som innebar att snustillverkarna bara hade omkring tre veckor på sig att märka om sina dosor.

Beskedet riskerade att skapa snusbrist i hela Sverige under sommaren.

– Vi kan ju inte förbereda oss på vilket scenario som helst. Vi kommer naturligtvis göra det vi kan, men vi kommer inte att lyckas möta efterfrågan, det är för kort varsel, berättade Patrik Hildingsson, kommunikationschef hos snusjättenSwedish Match efter beskedet.

ANNONS

Nu skjuterdock Folkhälsomyndigheten upp omställningstiden gällande närsnusdosorna måste märkas om från den 20 maj tillden 31 augusti i år.

– Vi har idag beslutat att förlänga den till den 31 augusti vilket jag förstått även industrin tycker är rimligt, säger Johan Carlsson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Enligt honom har Folkhälsomyndigheten lyssnat till branschens önskemål om förlängd övergångstid eftersom snuset i större utsträckning än andra tobaksvaror är en färskvara.

Beskedet gör att alla snusare nu kan andas ut över sommaren då snustillverkarnafår ytterligare tre månader på sig att ställa om sin produktion.

"Vi uppskattar den goda dialogen vi har haft med Folkhälsomyndigheten där de visat på stor förståelse för näringen och våra förutsättningar" skriver tillverkarenSwedish Match i ett pressmeddelande efter Folkhälsomyndighetens senaste besked.

ANNONS