Snippa, fitta eller smula?

ANNONS
|

"Vagina" tillhör mer väntrummet hos gynekologen. Mer akademiskt, rent och välformulerat. Noll laddning.

Det är inte så att kvinnans könsorgan inte haft några namn: det har inte haft något vardagligt namn som låter neutralt, fritt från värderingar och sexuell laddning.

Som kan användas naturligt i umgänget med barnen.

En fitta är slampaktig. En kuk kan aldrig bete sig som en slampa, en riktig kuk symboliserar styrka och initiativ.

Hemma säger vi mus eller muttis. Andra namn är smula, gullhöna, snuttis, muffen, kissen, kussimurra, murra.... Namn som både kan passa hamstern och könsorganet. Varför så gulligt? Som om det är något att kela med, det där lilla ofarliga, det som ska tas omhand.

ANNONS

Men nu har Svenska akademin bestämt att "snippa" är så etablerat att det ska på ta plats i ordboken. "Snippa" har beskyllts för att vara ett mesigt feminiserande av "snopp". Först kommer snoppen, sen kommer snippan som en liten mysig lillasyster. Inga lika villkor här inte.

Men hur blir lilla snippans vardag? Kommer hon få ett eget liv där hon själv bestämmer vem hon vill kela med, utan att bli förnedrad för sin kåthet som blivit fittans varumärke? Och kan en vuxen kvinna kalla sitt kön för snippa?

En snopp passar ju både liten och stor man.

Diskussionerna har gått höga och man måste välja väg. För hur ska hälften av befolkningen kunna ha ett avspänt förhållande till sin kropp när det inte ens finns ett vardagligt, gemensamt namn?

Antingen kan man välja ett halvbra alternativ för att komma en bit på vägen, tro på den pragmatiska hållningen att "snippa" blir ett ord i vardagen utan förnedrande tillmälen.

Eller så kan man vägra. Göra vulgära "fittan" rumsren, den enda benämningen på kvinnas kön som i någon mån manifesterar kraft och egen sexualitet. Ungefär som att hänga svenska flaggor över hela huset i protest mot att obskyra nationella grupper kidnappat den och förvandlat flaggan till sin symbol.

ANNONS

Välj själv benämning - men kalla aldrig mitt kön för "framstjärt".

Den delen av min kropp existerar inte.

ANNONS