Snösmältning ökar rasrisken

ANNONS
|

Norska fjällen har ungefär dubbelt så mycket snö som normalt. Snösmältningen har lett till att de som bor på utsatta ställen längs Klarälven uppmanas att förbereda sig för översvämningar.

Räddningstjänsterna i kommunerna följer utvecklingen, går igenom pumpstationer och vattenverk. Karlstad kan drabbas hårt om vattnet i Klarälven stiger snabbt.

30 centimeter över

Förra veckan möttes den Älvsamordningsgrupp, som består av representanter för kommuner, länsstyrelser och kraftbolag, för en gemensam bedömning av vattenläget.

Just nu är vattennivån i Vänern 30 centimeter över det normala. Men Vänern får bara cirka tio procent av tillrinningen av smältvattnet från Klarälven och ska klara tillförseln.

ANNONS

Extra slitage på strandkanterna

Den tvångstappning till Göta älv som pågått sedan i höstas för att reglera nivåerna i Vänern ska egentligen avslutas sista maj.

- Smältningen leder till att tappningen förlängs ett par veckor. Det ger ett extra slitage på Göta älvs strandkanter, säger Lennart Olofsson, säkerhetsdirektör vid länsstyrelsen.

Stabiliteten mäts

Erosionen gör att länsstyrelsen noga övervakar och mäter stabiliteten i den rasdrabbade älvdalen.

I mitten av april kom Vattenfall och länsstyrelsen i Västra Götaland överens om att från och med i höst sänka vattennivån i Vänern med i snitt 15 centimeter för att minska risken för översvämningar.

ANNONS