Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180213-vader-614843_se.gp_1.jpg
På många vägar i södra Sverige är det moddigt på vägarna. Arkivbild

Snömodd och vind på sportlovet

Årets sportlovsveckor är här och börjar med ett snötäckt land. Just nu är det moddigt på många vägar och snart väntas ostadigt väder i hela landet.

På vägarna i södra Sverige är det en del snömodd längs kusterna och isigt inåt landet. Men i norra Svealand och Norrland så är det ganska bra vinterväglag berättar Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- De senaste dygnen har det skett en del singelolyckor tidigt på morgnarna när nattfrysningar har varit, men det är inte på något särskilt ställe utan det är jämnt fördelat över större delen av Mellansverige, säger han till TT.

Längs Norrlandskusten har SMHI utfärdat en klass 1 varning på grund av snöfall under tisdagen men i övriga Sverige är vädret lugnt.

Temperaturerna som dagtid ligger runt, eller strax över, noll grader i söder och i allmänhet mellan fem och tio minusgrader i norr verkar hålla i sig den kommande veckan.

- Vinden kommer börja tillta på onsdag kväll och sedan på torsdag har vi ett nederbördsområde som närmar sig västerifrån, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI till TT.

För den som befinner sig i fjällen kan det vara en god idé att hålla koll på lavinprognoserna i veckan.

Fakta: När du kör på vinterväglag

Tre tips på vad du ska tänka på när ni åker på sportlovsresa.

1. Anpassa hastigheten och håll koll på väglaget.

- Väglaget är lokalt. Det är aldrig så att hela sträckor är det ena eller det andra, utan det kan finnas isfläckar under broar, viadukter och sådana saker.

2. Var tydlig i trafiken. Blinka till exempel innan du byter fil så omgivningen hinner agera därefter.

- Det är längre reaktionstider i snöväder och vinterväder. Det funkar inte att reagera snabbt.

3. Ta tid på dig om du ska resa långt.

- Stanna gärna och pausa, fyll på med energi. Det är alltid en fördel att låta resan bli en upplevelse, inte bara en transportsträcka.

Källa: Bengt Olsson, presschef, Trafikverket.

Mest läst