Snömannen? Nej, en asiatisk svartbjörn. En ny studie visar att lämningar efter påstådda snömän är lämningar efter björnar. Arkivbild
Snömannen? Nej, en asiatisk svartbjörn. En ny studie visar att lämningar efter påstådda snömän är lämningar efter björnar. Arkivbild

Snömannens identitet avslöjad

Den legendariska snömannen, yetin, i Himalaya har aldrig funnits. I en studie har forskare analyserat dna från lämningar som påståtts komma från snömän. Resultatet är entydigt: lämningarna är från björnar.

ANNONS
|

I studien, som publiceras i Proceedings of the Royal Society, har forskarna granskat skinn, tänder, benbitar och spillning som bevarats på museer och i privata samlingar.

Deras resultat visar att alla lämningar utom en – som härstammade från en hund – var från björnar, såväl asiatiska svartbjörnar som brunbjörnar från Centralasien.

Forskarna drar slutsatsen att legenderna om yetin, eller snömannen, beror på fantasifulla tolkningar av spår och rester efter björnar.

Även de spår som från och till brukar hänföras till snömän är med största sannolikhet inget annat än björnspår.

ANNONS

Museilämningarnas dna jämfördes med dna från 23 asiatiska björnar. Proverna matchade varandra perfekt.

En av skinnbitarna påstods vara en del av skinnet från en snömans hand, medan en benbit som hittats i en grotta på den tibetanska högplatån enligt ryktet härrörde från en snöman som gått in i grottan och dött. Analyserna visar att skinnbiten är från en svartbjörn, benbiten från en brunbjörn.

TT

Fakta: Snömannen

Snömannen, yetin på tibetanska, är ett mytiskt väsen i Himalaya, Pamir och Tibet.

Som bevis för dess existens har det från och till presenterats lämningar i form av hår, skinn, tänder, ben och spillning. Det har också funnits "ögonvittnen" som säger sig ha sett varelsen.

Expeditioner har skickats ut för att söka efter yetin, alltid utan resultat.

En liknande legend om en stor, hårig människoliknande varelse – Bigfoot – finns i västra Nordamerika. Dna-studier har visat att de påstådda lämningarna efter varelsen är från hästar, hundar, björnar, till och med människor.

Källa: Science, NE

ANNONS