Rättegång om flera fall av organiserad människosmuggling inleddes på Södertörns tingsrätt i Huddinge.
Rättegång om flera fall av organiserad människosmuggling inleddes på Södertörns tingsrätt i Huddinge.

Tre män styrde flyktingsmuggling

I svenskregistrerade husbilar och personbilar, ibland fyllda till bristningsgränsen, kördes de syriska flyktingarna genom Europa med Sverige som mål. Men de flesta stoppades redan i Tyskland och Danmark.

ANNONS
|

- Man har kört ner bilar utifrån efterfrågan i flyktingläger i Milano. Man har gått runt och frågat folk om de är villiga att betala för en transport upp till Skandinavien, säger åklagare Isabelle Bjursten i samband med att rättegången inleddes vid Södertörns tingsrätt i Huddinge.

Åtalet omfattar minst 15 tillfällen där runt 170 personer ska ha betalat för transport från Milano till Sverige. Resorna kostade runt 500 euro per person, barn åkte gratis. För de tre männen, som alla är i 35-årsåldern, blev vinsten runt 10000 kronor för varje transport.

ANNONS

Trängdes i minibussar

Den svenska utredningen drogs i gång sedan polis i Tyskland, Danmark och Österrike stoppat svenskregistrerade bilar med syriska flyktingar som passagerare. Eftersom flyktingarna saknade giltiga pass och uppehållstillstånd dömdes chaufförerna i samtliga fall för människosmuggling i de länder där bilarna stoppades.

Såväl personbilar som minibussar och husbilar har använts. I flera fall har bilarna fyllts till bristningsgränsen. I två husbilar med plats för fem passagerare har 17 respektive 20 passagerare trängts om plats.

De åtalade männen misstänks ha haft olika arbetsuppgifter och ska bland annat ha besökt Milano för att leta efter ”kunder” i olika flyktinganläggningar i staden. I Sverige skötte de affärerna från en lokal utanför Stockholm som de ska ha kallat för ”kontoret”.

- Det vi påstår är att man har bedrivit den här flyktingsmugglingen som en affärsverksamhet, säger Isabelle Bjursten.

Omfattande spaning

Polis har avlyssnat de misstänktas telefoner och utfört omfattande spaning mot dem. Åtalet bygger i stor utsträckning på teknisk bevisning i form av bilder och dokument som hämtats från datorer och mobiltelefoner som åklagaren försöker knyta till männen. Dessutom har id-handlingar beslagtagits hemma hos en av de misstänkta.

ANNONS

- Det är bland annat andra personers resehandlingar och en stämpel där det står "Embassy of the Syrian republic in Stockholm" på, säger Isabelle Bjursten.

De tre åtalade nekar till brott. Den man som av åklagaren pekas ut som spindeln i nätet hävdar att han kommer att kunna ge en redogörelse som förklarar de uppgifter åklagaren har presenterat.

- Det är i stor utsträckning indicier och åklagaren rör sig hela tiden långt ifrån den här påstådda smugglingen, säger försvarsadvokat Clea Sangborn.

ANNONS