Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180117-masslingen-598772_se.gp_1.jpg
Anslag informerar om nya rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Totalt har nu 28 fall konstaterats. Arkivbild.

Smittskyddet: Vet inte om kulmen är nådd

Ytterligare ett fall av mässling, det 28:e, har konstaterats i det pågående utbrottet i Västsverige. Det uppger Smittskydd Västra Götaland i sin kontinuerliga rapportering.

- Den här personen fanns inte vid någon sjukvårdsinrättning, utan har hittats genom smittspårning och personen vände sig själv direkt till sjukvården, säger Leif Dotevall.

Det här är en person ni spårat upp?

- Ja, vi kontaktar alla personer som en smittad person har träffat. Här har smittspårningen fungerat.

Inte blåsa faran över

Och än vill Smittskyddet inte blåsa faran över.

- Motsvarande utbrott i Europa brukar vara i ett par månader. Det kommer nog fler fall, men jag tror att utbrottet är på väg att klinga av, säger Leif Dotevall.

Han tror det inte minst för att man har trappat upp åtgärderna i tre steg. Först vaccinerades sjukvårdspersonal, sedan sänktes åldrarna för vaccination från 18 till 12 månader. Och så sent om i går beslutade regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, i ett tredje steg, att erbjuda kostnadsfri vaccination mot mässling till utvalda ovaccinerade grupper i regionen.

Fortsatt beredskap

- Vi vet att utbrottet kommer att klinga av. Hur snart kan vi inte säga och därför måste vi ha en fortsatt beredskap för fler fall, säger Leif Dotevall.

Det första fallet av mässling bekräftades i Göteborg den 10 december förra året. Under det drygt fem veckor som utbrottet pågått har sammanlagt 28 personer insjuknat i mässling. De flesta fall är koncentrerade till Göteborgsområdet och samtliga fall kan knytas till den ursprungliga smittkällan.

Fakta: Så började mässlingutbrottet

Utbrottet av mässling har nu pågått i drygt fem veckor och är nu uppe i 28 fall. Med svenska mått mätt är utbrottet relativt stort.

Det inleddes den 8 december när en svårt sjuk man klev i på vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön i norra Göteborg. Han kom från Sydeuropa och var på besök i Göteborg. Två dagar senare konstateras det att mannen insjuknat i mässling. Därefter följde fler under december, bland annat ett barn som sökt vård på Drottning Silvias barnsjukhus.

När sex fall konstaterats gick Sahlgrenska universitetssjukhuset, där Östra sjukhuset och Drottnings Silvias barnsjukhus ingår, upp i stabsläge vilket bland annat innebär att man kallar in extra personal för att förhindra smittspridning.

Det tolfte fallet som smittas var en i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg. Personen hade under två dagar i december rört sig på förlossningsavdelningen och 63 nyfödda barn kallades in till sjukhuset för att få antikroppar som ska ge ett skydd mot sjukdomen.

Sedan dess har Västra Götalandsregionen tagit flera steg för att erbjuda större grupper möjlighet till vaccination. Man har sänkt åldern för erbjudande av den första sprutan till 12 månader och sedan i går också gått ut med erbjudande om gratis vaccination till utvalda ovaccinerade grupper.

Den 17 januari har totalt 28 fall konstaterats.

Mest läst