Fortsatt besvärligt på vägarna

Snöfallet rör sig norrut – under det närmaste dygnet väntas 15–20 centimeter på många håll i mellersta och norra Norrland. På E4 utanför Härnösand stod bilister i kö i fem–sex timmar i väntan på bärgning av en lastbil.

ANNONS
|

Enligt SMHI:s prognos för torsdagen spricker molntäcket upp i landets södra halva, men ett nytt nederbördsområde drar in redan under kvällen. Det kan åter bli besvärligt i trafiken med snö och blåst.

I Skåne och på Västkusten blir det blåsigt i stället. Hårda vindar med byar på 21 meter per sekund väntas.

Under onsdagens snöoväder inträffade ett flertal trafikolyckor. Bland annat for en fullsatt buss av vägen i Gamla Enskede i södra Stockholm. En person fick föras till sjukhus sedan bussen i låg hastighet krockat med ett träd.

Många incidenter

Mellan Rimbo och Finsta i Uppland kolliderade ett av räddningstjänstens fordon med en bil på riksväg 77. Enligt polisen var det oerhört halt i trakten. Sammanlagt hade bara till Stockholmspolisen inrapporterats ett 60-tal trafikolyckor och -incidenter på onsdagseftermiddagen.

ANNONS

- Det är åtminstone dubbelt så många som en normal dag. säger polispresstalesman Sven-Erik Olsson.

Även i Uppsala och Gävleborg län skedde många avåkningar, och söder om Söderhamn krockade en skåpbil med en personbil på förmiddagen. En kvinna skadades allvarligt och för en man var tillståndet kritiskt sent på eftermiddagen, rapporterar P4 Gävleborg.

I norra Sverige ställde snön och besvärligt väglag till stora problem i trafiken under eftermiddagen och kvällen, enligt SR P4 Norrbotten.

- Det är mycket snö, och den är liksom fet och halkig, säger Börje Öhman, som är kommunikatör på polisen i Region Nord, till P4, och säger att polisen har registrerat 17 olyckor i regionen.

Värst var läget vid kusten.

"Mardrömsköer"

Under kvällen rapporterade Allehanda live om en "mardrömskö", på E4 mellan Älandsbro och Utansjö utanför Härnösand.

"Har suttit här i sex timmar. Ångrar att jag hoppade över att käka lunch i dag. Räknade med att vara hemma till middan kl 17, skapligt hungrig nu", skrev en läsare vid 22-tiden.

ANNONS

Det var en lastbil som fastnat i en backe under sen eftermiddag och på så sätt hindrat trafiken i båda färdriktningarna. Vid 23-tiden kom beskedet: Bärgare har nu åtgärdat hindret.

Plusgrader i söder

På fredag väntas snöfallet dra bort österut. Det följs av en kall nordvästlig vind som ger klart till halvklart väder på många håll, men i de norra delarna av landet kan det bli molnigt och snöfall. I söder blir det några grader varmt, medan temperaturen sjunker till 5–10 minus i norr.

Trafikverkets råd för den som ger sig ut på vägarna är att vara uppmärksam, hålla ner hastigheten och ta god tid på sig.

- Kombinationen av snöfall och hårda vindbyar kan göra det besvärligt i trafiken och det kan bli nedsatt sikt särskilt vid kusterna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

TT

ANNONS