Skolverket: Ge alla elever datorer

Nu har Skolverket kommit med ett nytt förslag för att nå en högre IT-kompetens i samhället. Man vill att alla elever och lärare i grundskolan ska få tillgång till varsin dator eller surfplatta för att nå målet. Men för dagens elever är IT redan en naturlig del av vardagen.

ANNONS
|

I den nya nationella strategin som Skolverket har kommit med finns flera förslag på hur man bättre ska ta tillvara på möjligheterna med it i skolan. Syftet med förslagen är att förbereda dagens och kommande generationer av elever för ett alltmer digitaliserat samhälle. Verkets förslag utgår från visionen att alla barn och elever ska ha möjligheten att utveckla en digital kompetens.

– Både tillgången till it och den digitala kompetensen skiljer sig mellan elever. Med vår strategi vill vi utjämna skillnaderna. En mer likvärdig tillgång till it ger alla elever och barn i Sverige bättre möjlighet till kunskap som behövs i vidare studier, i yrkeslivet och som medborgare, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

ANNONS

För dagens elever är datorer och it redan ett naturligt inslag i vardagensedan många år tillbaka. Många skolor har dessutom redan datorer som man delar ut bland eleverna.

–Det är en jättebra idé. Vi använder ju redan datorn i många ämnen, när vi skriver grupparbeten och så, säger Anna Lund som går andra året på gymnasiet.

En del av förslaget är alltså att alla grundskoleelever ska få en dator eller surfplatta att använda i undervisningen. Inom tre år behöver alla elever i grundskolan ha tillgång till en egen dator, säger Skolverket i sitt förslag. Men även alla lärare ska få tillgång till en dator och få en kompetensutveckling.

Att lärarna inte alltid har så bra koll på tekniken är alltså inte en myt, i alla fall enligt eleverna.

–Ibland händer det att vi elever har mer koll på hur datorerna och olika program funkar än vad lärarna gör. Då får någon i klassen gå fram och hjälpa till, säger Anna Lund.

En anledning till att Skolverket vill att alla elever ska få tillgång till en dator eller surfplatta är för att tillgången oftast skiljer sig beroende på elevernas socioekonomiska bakgrund. Därför är det viktigt att alla elever får samma förutsättningar för att lära sig om och använda sig utav digitala verktyg, skriver man i förslaget.

ANNONS
ANNONS