Skolan är viktigast för vilket parti TCO-medlemmarna röstar på i höst.
Skolan är viktigast för vilket parti TCO-medlemmarna röstar på i höst. Bild: JESSICA GOW / TT

Skolan viktigast i valet – om tjänstemännen får bestämma

Det är jämnt mellan blocken och skolan är den viktigaste frågan. Samtidigt är många osäkra på vilket parti som driver den bästa politiken för detta. Den bilden träder fram i Novus undersökning av TCO-medlemmar.
– Det är en osäkerhet, nu är det upp till partierna att tydliggöra vad de vill, säger Mats Lindström, seniorkonsult på Novus.

ANNONS
|

Det parti som utvecklar Sverige positivt vinner tjänstemännens röst i höstens val. Det visar en partisympatiundersökning som Novus har gjort på uppdrag av Tjänstemännens centralorganisation (TCO) där medlemmar i TCO har fått svara på frågor inför valet.

– Nu har vi en valrörelse som inte är så framåtblickande, det handlar om här och nu, trygghet och säkerhet. Men om partierna vill vinna den här väljargruppen måste de också ha ett framtidsbudskap i valrörelsen, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Dött lopp mellan blocken

Undersökningen visar att de traditionella blocken är i stort sett jämnstora.

– Det är dött lopp mellan blocken i den grupp som normalt avgör val. Om partierna vill bli framgångsrika i valet måste de också rikta sig till TCO-förbundets väljare, säger Samuel Engblom.

ANNONS

LÄS MER:De är väljarna som kan avgöra valet

TCO samlar 1.4 miljoner medlemmar i 14 olika fackförbund och enligt Samuel Engblom är röstbenägenheten hög.

– Traditionellt har de avgjort valen. Här finns ett antal blockbytare, med förstahandsalternativ i ett block och andrahandsalternativ i ett annat, säger han.

En bild som bekräftas av Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Till GP har han tidigare sagt att de välutbildade tjänstemännen, som ofta pendlar mellan blocken, kan avgöra valet och att välfärdsfrågorna är viktigast för den här väljargruppen. Även Socialdemokraterna ser just tjänstemannafackföreningarna, med alla dess medlemmar, som avgörande. I april var näringsministern Mikael Damberg (S) i Krokslätt för att ragga de "otrogna" väljarna.

Potential att locka väljare

När drygt tusen TCO-medlemmar har svarat på vilka tre sakfrågor som är viktigast när de väljer vilket parti de röstar på i valet står skola och utbildning högst upp på listan med 41 procent. Därefter kommer sjukvård med 34 procent och migration med 33 procent.

Flest medlemmar tycker att Socialdemokraterna har den bästa politiken för skola och vård och Sverigedemokraterna när det gäller migration. Men samtidigt är många osäkra. En av fyra medlemmar svarade att de inte vet vilket parti som har den bästa politiken för sjukvård och skola.

ANNONS

– Vi ser inte riktigt att de här frågorna har utrymme i upptakten till valrörelsen. Att så många är osäkra på vilket parti som har bäst politik visar att det finns många väljare att vinna. Här finns en potential, säger Samuel Engblom.

LÄS MER:Här raggar näringsministern "otrogna" väljare

Många av TCO:s medlemmar valde också ett parti från ena blocket i första hand och ett parti från andra blocket i andra hand. Och mycket handlar om Centerpartiets potentiella väljare, enligt Samuel Engblom.

– De har potential att ta röster från de rödgröna och det finns också centerväljare som funderar på att rösta på ett rödgrönt parti.

För partierna är det viktigt att vara tydlig i de här frågorna inför valet eftersom väljarna brukar rösta på det parti de tycker har bäst politik i den fråga de tycker är viktigast, enligt Mats Lindström på Novus.

– Då gäller det att profilera sig förstås. Om 25 procent inte vet vilken politik som är bäst tyder det på att de inte har satt sig in i politiken helt. Många väljare informerar sig i valrörelsens slutskede.

Fakta: 1009 intervjuer, slumpmässigt urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel, som i sin tur är slumpmässigt rekryterad från befolkningsregistret. 63% svarsfrekvens. Genomförd 12-23 april.

Hur skulle du rösta om det vore val idag? (Så röstade medlemmarna i valet 2014) ((Valresultat 2014))

M: 21.1 % (23.6%) ((23.3%))

L: 5.7% (6.3%) ((5.4%))

C: 11.6% (6.4%) ((6.1%))

KD: 3.7% (4.7%) ((4.6%))

S: 29.6% (32.0%) ((31%))

V: 8.6% (6.7%) ((5.7%))

MP: 4.2% (7.0%) ((6.9%))

SD: 13.3% (9.3%) ((12.7%))

Källa: TCO/Novus

I TCO ingår fackförbunden: Fackförbundet ST, Finansförbundet, FTF, Försvarsförbundet, Journalistförbundet, Lärarförbundet, Polisförbundet, SLF, Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf), Teaterförbundet, TULL-KUST, Unionen, Vision och Vårdförbundet.

ANNONS