Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) menar att regeringen varit allt för otydlig med vilket ansvar kommunerna har gällande gymnasielagen.
Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) menar att regeringen varit allt för otydlig med vilket ansvar kommunerna har gällande gymnasielagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SKL: Regeringen har varit otydliga om gymnasielagen

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) menar att regeringen varit allt för otydlig med vilket ansvar kommunerna har gällande gymnasielagen.
– Det är mycket med gymnasielagen som krångligt och svårt att förstå sig på, här vill vi att regeringen förtydligar vad som gäller, säger Per-Arne Andersson, chef på SKL.

ANNONS

Vilket ansvar kommunerna egentligen har för de unga vuxna som får tillfälligt uppehållstillstånd i samband med den nya gymnasielagen är inte helt klart, menar man på arbetsgivar- och intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Vi fortsätter att trycka på tjänstemän och för fram våra synpunkter till tjänstemännen på regeringskansliet om det som behöver förändras. Framförallt om de problem som vissa kommuner har att hantera, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL.

LÄS MER:Hundratals ensamkommande kan bli hemlösa i Göteborg

Regeringen bör ta ansvar

Ett av problemen som lyfts fram i Göteborg är vem som har ansvaret för boendelösningar för gruppen ensamkommande som berörs av lagen.

ANNONS

Per-Arne Andersson menar att boendefrågan är individens eget ansvar. Kommunerna har enligt bosättningslagen ansvar för att för att bosätta nyanlända, men de som får uppehållstillstånd genom gymnasielagen räknas inte in där.

Trots det menar Per-Arne Andersson att staten har ett ansvar.

– Vår tydliga uppfattning är, inte att de ska ingå i bosättningslagen, utan att regeringen ska ta ekonomiskt ansvar för den här gruppen som precis som andra asylsökande, även om de inte är det utan tillståndssökande, som det ju kallas, säger han.

LÄS MER:Hundratals ensamkommande får ny chans – boendefrågan fortsatt oklar

Kommunerna ska ersättas ekonomiskt

SKL:s tolkning av den nya lagen är att kommunerna på något sätt ska ersättas ekonomiskt. Det är också något som majoriteten av göteborgspolitikerna förväntar sig.

Men hur det ska gå till är inte självklart.

– När de väl får uppehållstillstånd så ska staten ersätta kommunerna på något sätt. Just de här frågorna tror vi, att om vi får prata lite med regeringen, kommer att ordna sig, säger Per-Arne Andersson.

Men han understryker att det inte är klart ännu.

– Vi vill gärna vara optimistiska när det gäller att regeringen kommer att göra något åt de problem som vi har framfört, men de har än så länge inte lovat någonting, säger han.

ANNONS

Dessutom utgör det svåra parlamentariska läget ett hinder.

– Nu är situationen som den är i regeringsfrågan. Så vi förväntar oss inte att så mycket ska hända på ett tag, konstaterar Per-Arne Andersson.

GP har sökt migrationsminister Heléne Fritzon (S) som avböjt att kommentera uppgifterna.

ANNONS