Skatt ska rena smutsiga avlopp

ANNONS
|

Totalt är det en miljon fastigheter i Sverige som inte är anslutna till kommunalt vatten- och avlopp, varav 700000 har wc. Havs- och vattenmyndigheten (Hav), som på regeringens uppdrag utrett hur avloppens standard snabbare kan förbättras, uppskattar att 130000 enskilda avlopp är så usla att de är olagliga. De kan till exempel helt sakna slamavskiljare.

–Krav på slamavskiljare kom 1969, men det finns hus där man inte åtgärdat något sedan dess. Enskilda avlopp har en begränsad livslängd på runt 20 år, säger Magnus Hennlock, utredare på Hav.

De enskilda avloppen släpper ut lika mycket fosfor som de kommunala avloppsverken som tar hand om utsläpp från åtta miljoner människor, enligt Hav.

ANNONS

Trebenat förslag

I sitt förslag till regeringen lyfter myndigheten fram tre saker. Förutom en så kallad miljöskatt även en avloppsdeklaration och tydligare generella regler.

Villaägarnas riksförbund tycker att beskattning är fel metod.

–En skatt slår brett mot alla fastighetsägare även om de allra flesta sköter sina avlopp. Det är orättvist, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund.

Han ser hellre att kommunerna ökar sina kontroller så att de som verkligen missköter sig får böter eller sitt avloppstillstånd indraget.

Kan slippa skatt

Men det kräver för stora resurser anser Hav.

–Vi vill skapa en mekanism där fastighetsägaren tar första steget, säger Magnus Hennlock.

Tanken är att husägare som fixar sitt avlopp ska kunna slippa skatten och att den skattebefrielsen ska gälla under ett antal år. En kostnad för en avloppsdeklaration väntas dock drabba alla.

Hur hög skatten ska vara ska utredas vidare. Men enligt Magnus Hennlock bör den vara så hög att det lönar sig att åtgärda avloppet.

ANNONS