Sköldpaddan Freja har hittat hem

ANNONS
|

Den 23 juli i år försvann den 14-åriga sköldpaddan Freja från makarna Alfred och Irena Franzkeits trädgård i Kungälv.

Freja, som sommartid har en egen plats ute på altanen i radhusområdet, hade då rymt genom en golvplanka och ut i det vilda. Först efter en halvtimme märkte Alfred att hon var borta.

Eftersöktes med hjälp av hundar

En stor sökinsats där hela grannskapet involverades sattes genast igång. Men när inte ens de inkallade sökhundarna lyckades hitta Freja började hoppet tryta.

– Frejas gulbruna skal gör att det är omöjligt att se henne bland löv och jord på marken. Vi hade hundsök också men det gav inget resultat. Hundarna förstod inte vad de letade efter, har Alfred tidigare berättat för Kungälvs-Posten, som var först med att berätta om Frejas öde.

ANNONS

Alfred berättar att Freja betyder mycket för familjen.

– Vi hade hoppats att kunna ha kvar henne hela livet, en sköldpadda kan ju bli 100 år, hon är som en familjemedlem och det var verkligen jobbigt när hon var borta, säger Alfred Franzkeit.

För att få tag på Freja satte familjen Franzkeit också inen annons i Kungälvs-Posten.

En person från Kareby, några kilometer utanför Kungälv, hörde kort därefter av sig, men det visade sig inte vara Freja som personen hade hittat.

Kändis i grannskapet

Freja, är enligt Alfred en asiatisk sköldpadda, även kallad rysk sköldpadda, som klarar sig väl ute i det vilda. Hon har vid flera tillfällen försökt att rymma för att glufsa i sig klöveroch annat gott i skogsområdet utanför radhuset.

– Vi är ofta ute och promenerarmed henne. Folk tror ibland att vi är deprimerade för att vi går och tittar ner i marken. Sedan blir de glada när de ser Freja. Hon är väldigt populär bland barnen i området, säger Alfred.

Trots alla insatser för att få tag på Freja började tiden rinna ut i sanden.

Alfred Franzkeit beslutade sig ändå för att göra ett sista försök genom att återigen sätta in en annons om Frejas försvinnande i Kungälvs-Posten.

ANNONS

Den 26 augusti kastades tidningen ner i Kungälvsbornas brevlådor. Några timmar senare ringde det på hans telefon.

"Är det ni som saknar en sköldpadda?" sa kvinnan i andra änden av luren.

För att inte riva upp såren ännu en gång och göra hustrun Irena besviken bad Alfred kvinnan att skicka en bild. När han såg bilden råddedet inga tvivel om att det var Freja.

– Hon har så många individuella kännetecken. Det visade sig att det var dottern till kvinnan som hade hittat Freja. Dotterns mormor hade i sin tur sett annonsen. Vi står verkligen i tacksamhetsskuld till tre generationer, skrattar Alfred belåtet.

Belönades med tomat

När Freja kom hem vad hon vid god vigör efter att varit på rymmen i det vilda i en månad och tre dagar. Trots att hon hade varit på rymmen i över 30 dagarhittades hon i ett skogsparti bara några hundra meter från hemmet.

– Jag tror att Freja är från Uzbekistan från början.Vi har haft henne sedan hon var sju. Hon klarar kyliga förhållanden men hon går i ideframåt hösten, säger Alfred.

Cirka två veckor efter den lyckliga återföreningen är Freja nuendast uppe och promenerar i korta stunder.

ANNONS

När hon återförenades med sin matte och husse fick hon mysa till det med sin favoriträtt - en ekologisk tomat.

– Det ska inte vara någon besprutning på dem. Hon får en liten tomat ibland vilkethon älskar. Det får inte bli för ofta, men den här gångenförtjänade hon den verkligen. Freja är ju en kändis nu. Det var rena glädjeskutt när hon kom hem, säger Alfred.

ANNONS