Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sista vargen sköts i elfte timmen

Solen gick ner, men vargtiken hann inte undan. Så nu är vargjakten är över. Det sjätte djuret som skulle skjutas i Orsen-reviret i Dalarna fälldes i sista stund – under den timme efter solnedgången som var jägarnas sista chans.

Sammanlagt har nu alla 25 vargar skjutits i de fyra revir som omfattades av licensjakten. Jakten i Dalarna hade tillstånd att fortsätta en timme efter solens nedgång på onsdagen. Ett antal jägare var ute under de avslutande timmarna.

- Vargtiken fälldes i byn Håvberget, bara en kvart eller tjugo minuter före tidsgränsen. Så nu är Dalarnas kvot på sex djur fylld, säger Christer Gruhs, informatör på Jägareförbundet.

Svårfunnen tik

Men vargtiken var svår att hitta för jägarna:

- Den har ändrat sitt beteende. Den rör sig inte enligt tidigare mönster, den är väldigt skygg, tar sig fram i svår terräng och är uppmärksam på aktivitet. Den har lärt sig att hundar och människor kan vara farliga, säger Sven Arnvind, samordnare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet i Dalarna.

Nya djur på plats

I början av januari sköts sju vargar i Lokareviret i området mellan Värmland och Örebro, sex i Brattforsreviret i Värmland och sex i Blybergsreviret i Gävleborg. I det sistnämna området har nya vargar nu tagit plats bara en månad efter den avslutade licensjakten.

- Länsstyrelsen har spårat vargar flera gånger i det här området efter licensjakten. Vid ett tillfälle var det sex vargar som jagade älg och andra gånger har det rört sig om en eller två individer, säger Sone Persson, naturbevakare vid länsstyrelsen, till Svensk Jakt.

Fakta: Vargjakt

Alla vargar som skjuts under licensjakten besiktas av länsstyrelsen. Skytten får behålla skinnet, och den flådda kroppen skickas till SVA. På Statens Veterinärmedicinska anstalt genomförs en obduktion av vargen för att fastställa hälsostatus, ålder med mera. DNA prover skickas till viltskadecenter på Grimsö för bestämning av ursprung.

Källa: SVA

Mest läst