Jägarna hittar spår efter den sista vargen men at hittills inte lyckas skjuta den. Vargen har gäckat jägarna genom att fly ut ur reviret. Arkivbild.
Jägarna hittar spår efter den sista vargen men at hittills inte lyckas skjuta den. Vargen har gäckat jägarna genom att fly ut ur reviret. Arkivbild.

Sista vargen gäckar jägarna

Vargjakten kan i praktiken vara över för den här gången. Bara en av vargarna som jägarna har fått tillstånd att skjuta finns kvar i livet – men den har hittills gäckat jägarna.

ANNONS
|

- Vargen har väl lärt sig att hundar och människor kan vara farliga så den har sprungit ut ur området och då får jägarna inte fortsätta, säger Jonas Bergman, samordnare på viltfunktionen i Dalarna som har uppsikt över det revir där vargen hör hemma.

- Sen har vädret gjort att det varit svårt att spåra vissa perioder.

ANNONS

Ensam varg

Jakttillståndet gäller en speciell ensam varg. Och länsstyrelsens fältpersonal är ute och kontrollerar att andra vargar inte kommer in i reviret. Då avblåses jakten direkt.

- Håller vargen sig undan till den 15:e februari så har den klarat sig, säger Jonas Bergman

Det spekulerades om att det skulle tilldelas ytterligare vargar i Lokareviret, i Värmland och Dalarna, sedan man upptäckt spår efter fler vargar än förväntat. Men efter obduktionsresultat från Sveriges veterinärmedicinska anstalt står det nu klart att det inte blir någon ytterligare tilldelning.

24 skjutna vargar

- Det kan vi säga nu att det inte kommer att bli så, säger David Höök, vilthandläggare i Värmland.

Inför årets jakt gavs tillstånd att skjuta 24 vargar i fyra revir i Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg. Under jaktens gång utökades det med ytterligare en varg i Lokareviret I Värmland och Örebro. Totalt har 24 vargar fällts och en återstår i Dalareviret. Jakten pågår som längst till den 15 februari.

ANNONS
TT

Fakta: Vargjakten 2017

Värmland/Brattforsreviret: Tilldelning: 6, Skjutna: 6, Avblåst: 7 jan

Värmland/Örebro Loka: Tilldelning: 7, Skjutna: 7, Avblåst: 8 jan

Dalarna/Orsen: Tilldelning: 6, Skjutna: 5, Återstår: 1

Gävleborg/Blyberg: Tilldelning: 6, Skjutna 6, Avblåst: 7 jan

Totalt: Tilldelning: 25, Skjutna: 24, Återstår: 1

ANNONS