Sista chansen att få skatteåterbäring till påsk

ANNONS
|

Senast vid midnatt måste du ha registrerat en digitala brevlåda för att kunna få skatteåterbäringen till påsk -tidigare än någonsin.

Tidsfristen för att registrera sig för en digital brevlådagick egentligen ut redan den 1 mars - men Skatteverket meddelande nyligen att man förlängde tiden fram till midnatt den 26 mars.

Den som ansluter sig till en digital brevlåda och inte gör några ändringar i sin deklaration kommer att få sin pengar inbetalda på sitt bankonto mellan den 5 och 7 april.

Den som registrerat sig för en digital brevlåda innan midnatt i dag har sedan fram till den 29 mars på sig att godkänna sin deklaration via Skatteverkets app eller via dess e-tjänst.

ANNONS

Skulder till Kronofogden dras direkt

Över två miljoner svenskar har redan anslutit sig till den digitala brevlådan och enligt Skatteverket ökar antalet anslutna för varje dag.

När det gäller personer som har skulder till Kronofogden dras de pengarna först av från beloppet du ska få tillbaka.

Personer som ansluter sig till den digitala brevlådan kommer i framtiden att få brev från Skatteverket och andra svenska myndigheter till den istället för vanlig post.

Personer som inte anslutit sig till en digitala brevlåda eller gör ändringar i sin deklaration kommer att få sin eventuella skatteåterbäring utbetald vid ett senare tillfälle.

Ta stöd av gamla deklarationer

En annan nyhet inför deklarationen 2017 är att du på "mina sidor" på Skatteverkets hemsidakan se dina tidigare deklarationerfrån de senaste åren. På det sättet kan du som stöd se hur du tidigare har fyllt i eventuella tillägg och ändringar.

Annat du behöver hålla koll på vad gäller skattenyheter är slopade avdrag för pensionsspar och förvaltningsutgifter samt att skattereduktion för gåva har tagits bort.

Dessutom har en del regler ändrats för rot och rut sedan sist. Bland annat sänktes skattereduktionen för arbetskostnad för rot till 30 procent, från 50 procent, vid förra årsskiftet.

Så skaffar du en digitala brevlåda

* Via adressenwww.skatteverket.se/digitalbrevladakan du registrera dig. Registreringen är öppen till midnatt den 26 mars.

* Välj något av alternativen du föreslås och följ sedan direktiven. För att kunna registrera dig krävs det att du har ett mobilt bank-id. När du har skaffat den digitala brevlådan kommer du sedan att uppmärksammas om att du fått brev från myndigheter via sms och mejl till det mobilnummer och den e-postadress du anger.

* För att få skatteåterbäringen till påsk krävs det att du har godkänt din deklaration utan att göra några tillägg eller ändringar senast den 29 mars.

* Det är viktigt att du också har anmält ett bankonto dit Skatteverket kan föra över dina pengar.

Viktiga datum:

26 mars: Sista dagen att anmäla digital brevlåda inför årets deklaration.

29 mars: Sista dagen att deklarera för att få återbäring i april, om du har digital brevlåda.

5 april: Skatteverket börjar betala ut skatteåterbäring för dem med digital brevlåda som har deklarerat utan ändringar och tillägg.

14 april: Sista dagen då alla ska ha fått sin pappersdeklaration.

2 maj: Sista dagen att deklarera.

Källa: Skatteverket.

ANNONS