Moderaternas gruppledare Tobias Billström visar upp den enkrona han använde för att singla slant med Anders Ygeman (S) om ordförandeposter i riksdagsutskotten.
Moderaternas gruppledare Tobias Billström visar upp den enkrona han använde för att singla slant med Anders Ygeman (S) om ordförandeposter i riksdagsutskotten.

Slanten avgjorde utskottsposter

Krona eller klave? Det oklara läget när det gäller regeringsbildningen gjorde att fördelningen av ordförandeposterna i riksdagens utskott delvis fick avgöras med att gruppledarna från Socialdemokraterna och Moderaterna singlade slant.

ANNONS
|

Moderaternas gruppledare Tobias Billström valde klave och vann första rundan. Han fick därmed välja utskott först, när uppgörelsen träffades på onsdagen.

Billströms val föll på finansutskottet, ett utskott som normalt tillfaller regeringspartierna.

- Nu befinner vi oss i ett läge där vi har ett oklart förhållande när det gäller regeringsbildningen, så vi var tvungna att komma överens om vem som skulle välja först. Då fick vi singla slant om detta, säger Billström.

ANNONS

Poster kan skiftas

Därefter valde Socialdemokraterna ordförandeposten i konstitutionsutskottet (KU).

Vissa av ordförandeposterna kommer dock att skiftas mot varandra om S skulle sitta med i nästa regering, då det är praxis att oppositionen leder konstitutionsutskottet (KU) och försvarsutskottet, medan regeringen normalt kontrollerar utskotten för finans- och utrikesfrågor samt EU-nämnden.

- Det är en gammal och god praxis och den tänker båda sidor i den här uppgörelsen hedra, säger Billström.

Sedan tidigare har Alliansen och Socialdemokraterna gjort upp om att inte ge Sverigedemokraterna (SD) vare sig ordförande- eller vice ordförandeposter i riksdagens utskott.

Enligt Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman var detta viktigt, då det därmed inte ges större inflytande till SD än det som motsvarar hur stor andel av rösterna de fick i valet.

- Jag tycker det är bra att riksdagen klarar att hålla rutiner och praxis levande i det här avseendet i alla fall, säger han om uppgörelsen.

ANNONS

Viktigare roll denna mandatperiod

Allianspartierna och de rödgröna har efter den stora uppdelningen sinsemellan gjort upp en detaljfördelning av vilka partier som får leda vilka utskott.

Enligt Tobias Billström är fördelningen av ordförandeposterna i utskotten extra viktig i år, vilket är ett motiv till varför Moderaterna satsade på finansutskottet.

- Det beror ju på att det är angeläget i ett så här oklart läge när det gäller regeringsbildningen vem som sitter på styrspakarna när det gäller ekonomin, säger han.

- Alla förutser ju att riksdagens utskott kommer att spela en väldigt mycket viktigare roll under den här mandatperioden, på grund av det parlamentariska läget. Vem som är ordförande eller vice ordförande är inte oviktigt, tillägger han.

TT

ANNONS

Fakta: Tunga utskottsposter delades upp av S och M

Socialdemokraternas och Moderaternas gruppledare har gjort upp om en fördelning av ordförandeposterna i utskotten i Sveriges riksdag, som ger de rödgröna partierna 8 av 15 ordförandeposter. Resten går till allianspartierna.

Allianspartierna har sinsemellan fördelat posterna så här:

Moderaterna: ordförande i finansutskottet, vice ordförande i försvarsutskottet, vice ordförande i konstitutionsutskottet, ordförande i näringsutskottet, ordförande i socialförsäkringsutskottet, ordförande i utrikesutskottet

Centerpartiet: ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, vice ordförande i skatteutskottet, vice ordförande i trafikutskottet, vice ordförande i EU-nämnden

Kristdemokraterna: vice ordförande i civilutskottet, ordförande i socialutskottet

Liberalerna: ordförande i kulturutskottet, vice ordförande i utbildningsutskottet

De rödgrönas fördelning ser ut så här:

Socialdemokraterna: vice ordförande i finansutskottet, ordförande i försvarsutskottet, ordförande i justitieutskottet, orförande i konstitutionsutskottet, vice ordförande i näringsutskottet, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, ordförande skatteutskottet, ordförande utbildningsutskottet, vice ordförande utrikesutskottet, ordförande EU-nämnden

Miljöpartiet: ordförande civilutskottet, vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet

Vänsterpartiet: vice ordförande kulturutskottet, ordförande trafikutskottet

Sverigedemokraterna får enligt en uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna vare sig ordförande- eller vice ordförandeposter i riksdagens utskott.

ANNONS