Sexuellt ofredande på festival

En kvinna har anmält att hon blivit sexuellt ofredad i Pildammsparken, Malmö, i natt i samband med södra Sveriges största house-festival Big Slap. – Vi har fått in ett ärende om sexuellt ofredande, säger Kim Hild, presstalesperson för polisen i region Syd.

ANNONS
|

Polisen har inte kunnat lämna fler uppgifter i ärendet ännu. GP söker stationsbefäl i Malmö angående händelsen.

Den anmälda händelsen är den senaste i raden utav en våg av anmälningar relaterade till sexbrott av olika arter såsom ofredanden, trakasserier och våldtäkter.

På lördagskvällen anmälde en kvinna i 20-årsåldern att hon våldtagits under Weekend-festivalen i Stockholm.Våldtäkten ska ha begåtts på en toalett inne på festivalområdet. Ingen har gripits för händelsen.

– Hon säger att hon har blivit våldtagen på en toalett, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral i Stockholm.

Ännu är ingen gripen.

– Vi har knapphändiga uppgifter om händelseförloppet just nu, säger Mikael Pettersson.

ANNONS

Pågått hela sommaren över hela landet

Tidigare i somras inträffade flera våldtäkter på Bråvallafestivalen i Norrköping. Under Peace & Love i Borlänge inkom två anmälningar om sexuellt ofredande redan första dagen, och på Putte i Parken i Karlstad tog polisen emot över 30 anmälningar om sexuellt ofredande. Händelserna har också skapat eko i utländska medier.

Det nyss anmälda övergreppet på Weekend-festivalen väcker ilska i sociala medier. "Är det praxis att man skall våldta på festivaler? Har det blivit en trend? Fy fan vad jag skäms över att vara man", lyder en kommentar på Twitter. "Nu får det FAN vara nog", skriver en annan.

Krav från artister

Den stora mängden anmälda sexbrott har gjort att flera svenska artister, bland dem Adam Tensta och Silvana Imam, har krävt trygghetspersonal på sina spelningar. Festivalarrangörerna har också satsat på internutbildningar och extrapersonal, och polisen lanserade i juni sin kampanj #tafsainte för att få stopp på sexuella ofredanden.

ANNONS