Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

FOTO: TT
FOTO: TT

Sexdömd gynekolog vill ha ny legitimation

Den manlige gynekologen är dömd för att ha utnyttjat två av sina patienter sexuellt på sin dåvarande mottagning i Göteborg. Nu vill han ha tillbaka sin legitimation – så att han kan börja arbeta igen. Ansvarsnämnden säger nej. – Han drog sina fingrar in och ut cirka tio gånger, har en av de drabbade kvinnorna tidigare berättat.

2012 dömdes gynekologen, en man i 50-årsåldern, för sexuellt ofredande mot två kvinnor han haft som patienter. Året därpå skärpte hovrätten straffet, till villkorlig dom och samhällstjänst motsvarande två månaders fängelse. Där dömdes mannen istället för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, med hänvisning till kvinnornas utsatthet och mannens yrke.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sexbrotten mot de båda kvinnorna, som då var i 40- respektive 30-årsåldern, inträffade 2010.

Båda offren berättade under utredningen om hur gynekologen ganska omgående började ställa frågor av sexuell karaktär och tala om saker som inte hade med deras besök att göra. Men också att han utförde vad åtminstone den ena kvinnan uppfattade som petting.
– Han drog sina fingrar in och ut cirka tio gånger. Sen snackade han om min sexlust och undrade om jag använde dildos. Han använde ord som våt och kåt, har den ena kvinnan berättat.

Den andra säger att hon blivit utsatt för vad mannen i 50-årsåldern kallade "vindrutetorkarmetoden".
– Helt plötsligt känner jag att det inte är en gynundersökning längre. Han börjar röra sina fingrar som en vindrutetorkare mellan benen på mig. Jag frågar vad han sysslar med. Han svarar att han bara visar mig "vindrutetorkarmetoden". Jag säger sluta, förklarar hon.

Hon säger sig också ha fått frågor om huruvida hon är lesbisk och om hon har "lätt att komma". Gynekologen ska även ha frågat om hennes relation till sin far och påtalat att hon hade en "dragning till äldre män".

Kvinnan hade sökt rådgivning kring preventivmedel.

Mannen menar att han aldrig menat att kränka någon av kvinnorna. 
– Jag har aldrig haft uppsåt att göra någon illa. Jag ville hjälpa dem, lyfta dem och ge dem kontroll över sin sexualitet, har gynekologen sagt i förhör.

Vill ha tillbaka sin legitimation

I hovrätten dömdes gynekologen för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning i båda fallen. Domen överklagades till Högsta domstolen, som avslog överklagandet. I samband med det drogs mannens läkarlegitimation definitivt in.

Nu har han ansökt om att få tillbaka den. Mannen påtalar att han dömts mot sitt nekande samt att straffet "var blygsamt i jämförelse med det faktum att han gått miste om det yrke han praktiserat sedan 1992", vilket framgår av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds beslut i ärendet.

Även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har yttrat sig i frågan och menar att de upprepande gärningarna "i mycket hög grad" har undergrävt den tillit patienter ska kunna känna.

Ivo anser inte att gynekologen lyckats påvisa "några godtagbara skäl" för att återfå sin legitimation. "Tvärtom verkar XX inte uppvisa någon ånger för begångna gärningar, han nekar fortfarande till brott och framhåller att påföljden var relativt låg". 

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har beslutat att avslå gynekologens ansökan med hänvisning till den brottslighet han dömts för.

Åtalades nyligen för film på en porrsajt

Utöver sexbrotten åtalades mannen nyligen för att ha laddat upp en film samt en bild på en tidigare kvinnlig bekant på en porrsajt. Mannen erkände i förhör att han skickat filmen till sajten 2006, men att han inte laddat upp den och heller inte haft kontroll över materialet efter det.

Han misstänktes för brott mot personuppgiftslagen – men friades av tingsrätten då det inte ansågs bevisat "att det är han som lagt ut och på sitt konto haft kvar filmen och bilden". Vad gäller bilden ansågs det heller inte bevisat att det verkligen var målsäganden på bild, då den bara visade en del av en kropp.

GP har sökt mannen, som numer står folkbokförd på en ort i Småland, utan framgång.

Mest läst