Sex personer häktas i den stora assistansfuskhärva som utreds i Malmö. Ytterligare fem har begärts häktade. Arkivbild.
Sex personer häktas i den stora assistansfuskhärva som utreds i Malmö. Ytterligare fem har begärts häktade. Arkivbild.

Sex häktas i assistansfuskhärvan

Sex personer häktas i assistansfuskhärvan som nystats upp i Malmö. Bolagsföreträdare och assistenter – som i flera fall också är närstående till brukare – misstänks ha svindlat till sig minst tio miljoner kronor.

ANNONS
|

Totalt elva personer har begärts häktade och under fredagen hölls sex häktningsförhandlingar.

- Alla sex är häktade. Det är en företrädare för bolaget, i övrigt är det påstådda assistenter, eller närstående till brukare, säger åklagare Björn Rosenlöf.

Malmö tingsrätt följde hans linje helt och häktade de sex som på sannolika skäl misstänkta för grovt bidragsbrott. Resterande fem förhandlingar hålls på lördagen.

ANNONS

"Har överdrivit behoven"

Polisen började utreda assistansbolaget som de elva har varit verksamma vid efter en anmälan från Försäkringskassan. Med ett upplägg misstänks de ha fuskat till sig minst tio miljoner kronor via bidrag.

De misstänkta är bolagsföreträdare, assistenter och närstående.

- Även assistenterna är närstående i många fall, säger Björn Rosenlöf.

- Typfallet är att en brukare har beviljats assistans för ett handikapp eller ett hälsotillstånd, varpå behovet överdrivits något enormt. Där det finns behov för kanske en assistent har det lämnats in tidrapporter för fyra–fem, säger Björn Rosenlöf, som misstänker att bolag, assistenter och närstående har agerat i samförstånd.

Minst 14 misstänks

En person som hade anhållits släpptes på fredagen. Men utredningen omfattar ytterligare ett antal personer.

- Jag tror att det är 14 som har fått offentliga försvarare förordnade. Det är fler än så, det lär inte stanna vid 14, säger Björn Rosenlöf.

ANNONS

Han yrkar på restriktioner med hänvisning till att de misstänkta kan komma att försöka försvåra utredningen.

- Det är många utredare inblandade som ska titta på de omfattande beslag som har gjorts, undersöka bolagets bokföring, räkenskaper och det som finns där. Det är mycket detektivarbete i papper.

TT

ANNONS