Sex års fängelse för tortyrliknande övergrepp

Övergreppen mot de tolv pojkarna kan likställas med tortyr, anser tingsrätten och dömer den 41-årige idrottsledaren i Blekinge till sex års fängelse.

ANNONS
|

Pojkarna bands och täta plastpåsar sattes över deras huvuden. I vissa fall fördes slangar och rör ner i deras munnar. Nu döms idrottsledaren i Blekinge för grovt olaga tvång mot tolv tonårspojkar vid 42 tillfällen. Påföljden blir sex års fängelse.

- Sett till de gärningar han döms för, 42 fall av grovt olaga tvång under en tioårsperiod, tycker jag instinktivt att det är ett adekvat straffvärde, säger åklagare John Dagnevik.

ANNONS

Inget liknande fall

Han tror att straffet hade varit strängare om Blekinge tingsrätt gått på åklagarsidans linje om att 41-åringen skulle dömas för två brott – grovt olaga tvång och grov misshandel – vid varje tillfälle.

- Jag är övertygad om att det är så, säger Dagnevik.

En enig rätt anser att olaga tvång är huvudbrottet och menar att misshandelsgärningarna, exempelvis de "andningshämmande momenten", ska inkluderas i tvångsbrottet.

- Jag tror att tingsrätten har haft en grannlaga uppgift att komma fram till sin bedömning. Domstolen har inte, vågar jag påstå, kunnat gå tillbaka och titta på hur man resonerat i tidigare fall. För som väl är har det inte förekommit något liknande fall i svensk domstol, säger åklagaren.

Mannen själv har kallat övergreppen för övningar och menar att de har gjorts för att pojkarna ska bli bättre idrottsmän. 41-åringen medger omständigheter som filmats – totalt ingick runt 24 timmar film i bevisningen – men nekar till brott. Han anser att pojkarna samtyckt.

ANNONS

- De tillfällen min klient nekat till helt och hållet har åtalspunkterna ogillats rakt över, säger Nils Fagrenius, 41-åringens försvarsadvokat.

Krävde 2,5 miljoner kronor

Sammanlagt krävde de tolv pojkarna skadestånd på 2,5 miljoner kronor, men tingsrätten dömer mannen till att betala totalt 633800 kronor. Försvaret ser det som en framgång, men målsägandebiträde Pia Lindström är missnöjd.

- De har prutat rejält på skadeståndet och tingsrätten för inget resonemang om det pojkarna har varit utsatta för, säger Lindström, som representerar två pojkar.

Ingen av parterna kan i nuläget uppge om domen ska överklagas.

- Pojkarna tycker att det är skönt att det är över nu. Att domen har kommit, säger Pia Lindström.

ANNONS
TT

Fakta: Filmade övergreppen

Den 41-årige idrottsledaren i Blekinge döms till sex års fängelse för grovt olaga tvång vid 42 tillfällen mot tolv tonårspojkar. Pojkarna var vid tiden för brotten 14–19 år.

På grund av preskriberingstiden åtalades han enbart för brott begångna april 2007–november 2016, men det första dokumenterade övergreppet är från 2002.

37 av övergreppen mot de fastbundna pojkarna har filmats och 41-åringen döms för alla de brottstillfällen där det finns filmbevis. Totalt finns i åtalet över 24 timmar inspelat material.

Mannen frikänns dock från de tillfällen – totalt 13 brottstillfällen – där det saknas stödbevisning och där pojkarna inte har kunnat precisera när och var övergreppen skedde.

Åklagaren åtalade mannen för 55 fall av grovt olaga tvång och 45 fall av grov misshandel, men rätten anser att misshandelsmomenten ska inkluderas i brottet olaga tvång och bedömer detta brott som grovt.

Blekinge tingsrätt anser att något samtycke inte förekommit från pojkarnas del och skriver att 41-åringen begått gärningarna med ett likgiltighetsuppsåt.

Källor: Åtal, förundersökning och dom från Blekinge tingsrätt

ANNONS