SD: Resultatet är "oerhört positivt"

SD har länge krävt en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet. - Det är klart att detta stärks nu och legitimiteten för det kravet ökar, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

ANNONS
|

Åkesson glädjer sig över valresultatet i Storbritannien.

- Det här är oerhört positivt för Storbritannien, men framförallt för framtiden för det europeiska samarbetet. Nu har eliten i Bryssel fått en rejäl näsknäpp och det är precis vad som behövs, säger SD-ledaren.

Vänsterpartiet vill nu att regeringen tar initiativ för att förhandla om det svenska EU-medlemskapet.

- Detta innebär att EU-medlemskapet är något annat än det var tidigare och också alternativet att inte vara med i EU är något annat, säger Sjöstedt.

- Vi vill två saker. Det ena är att Storbritannien ska erbjudas ett omförhandlat och förbättrat EES-avtal så att vi har fri handel, studentutbyte och gemensam arbetsmarknad. Det är viktigt för Sverige, för Storbritannien, Norden och Europa, säger Sjöstedt

ANNONS

- Det andra är att vi vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet och ordentligt minska EU:s makt. Där vill vi ha socialt protokoll för att skydda löntagare som utnyttjas, EU:s budget måste förhandlas om och medlemsavgiften måste ned.

- Jag tycker att man ska vara ödmjuk inför att befolkningarna tycker att man har misslyckats. Det är alldeles för mycket att av sitta i ett papperstorn och tycka att man har rätt. Det är dags att inse att man måste ge upp tanken på ett Europas förenta stater.

Sjöstedt avvaktar dock med att kräva en ny folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet. Han vill först veta hur förutsättningarna ser ut när Storbritanniens nya relation med EU har bestämts.

- Detta innebär att EU-medlemskapet är något annat än det var tidigare och också alternativet att inte vara med i EU är något annat, säger Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven höll en presskonferens under fredagsmorgonen. Han beklagade valresultatet.

– Vi mister en viktig samarbetspartner i EU.Inom EU är det viktigt att vi står enade inför kommande gemensamma utmaningar.

Samtidigt visade statsministern att han är villig att möta Vänsterpartiets krav på omförhandling av medlemskapet för Sveriges del.

– Vi behöver stabilitet, avslutade statsminister Stefan Löfven.

ANNONS

Ann Linde, socialdemokratisk EU-minister, är bedrövad inför resultatet i Storbritanniens folkomröstning. I en intervju med Sveriges radio sa hon att det är en allvarlig situation för såväl EU som Storbritannien och Sverige.

Alliansledarna Annie Lööf, C, och Ebba Busch Thor, KD, är båda bekymrade över att Sverige förlorar en viktig samarbetspartner i den europeiska unionen.

Också Sverigedemokraterna har tagit tydlig ställning för den brittiska brexit-rörelsen.

ANNONS