SD-rekord i SCB-mätning

ANNONS
|

SD ökar med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj och hamnar på 7 procentenheter över valresultatet.

–Jag är helt övertygad om att situationen som har uppstått de senaste månaderna är något som vi som parti har tjänat på, även om vi inte bejakar situationen, säger Richard Jomshof till TT.

Det är inte helt oväntat att SD går framåt mot bakgrund av att flyktingkris och terrorhot dominerat politiken under hösten, anser statsvetaren Tommy Möller.

–Det här visar att SD fortsatt har vind i seglen, säger Möller.

Trots att de andra partierna anslutit sig till en restriktivare flyktingpolitik tycks det inte minska stödet för SD.

ANNONS

–Det är ett nytt läge för Sverigedemokraterna som tidigare saknade konkurrens. Samtidigt är fortfarande skillnaderna mellan SD och övriga partier mycket stora, och SD-väljarnas förtroende för de andra partierna är lågt, vilket talar för att SD:s ställning inte är hotad, åtminstone inte på kort sikt, säger statsvetaren och den borgerlige samhällsdebattören Andreas Johansson Heinö till TT.

Det parti SD vinner flest väljare från är Moderaterna, 1,8 procent jämfört med majmätningen och 2,8 procent sedan valet. Moderaterna får nu 23,5 procent (-2,1).

–Många känner oro kring hur flyktingkrisen hanteras. För Moderaterna blir det nu viktigt att tydligt visa ledarskap och driva vårt förslag om att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, partisekreterare hos M.

–Sverigedemokraterna har ju en tydlig uppgång och det handlar ju om att invandringsfrågan är i fokus. För Moderaterna och andra partier är ju det en tydlig signal om att kliva fram och tydligt tala om hur vi vill hantera flyktingsituationen, säger Tobé.

Från S tar SD 0,6 procent. Sedan valet har man tagit 2,3 procent. Socialdemokraternas får 27,6 (-2,4), en lägre siffra än vad partiet fick under Håkan Juholts ledning.

–Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

ANNONS

Att SD går framåt tycker hon inte är så konstigt.

–De ger enkla svar på väldigt svåra frågor, och det är enkla svar som inte ens är svar eller lösningar på de problem Sverige står inför. Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste både göra det som är rätt idag och det som gör Sverige starkt för framtiden, säger Jämtin.

Centerpartiet

Vid val i november 2015 skulle Centerpartiet få 6,5 ± 0,4 procent av rösterna. Ingen statistiskt säkerställd förändring, varken jämfört med maj 2015 eller med riksdagsvalet 2014.

Liberalerna (tidigare Folkpartiet)

Liberalerna skulle få 5,5 ± 0,5 procent av rösterna vid val i november 2015. Jämfört med maj 2015 är detta en statistiskt säkerställd ökning, men i förhållande till riksdagsvalet 2014 är det ingen statistiskt säkerställd förändring.

Moderaterna

Om det varit val i november 2015 skulle Moderaterna få 23,5 ± 0,8 procent av rösterna. Jämfört med maj 2015 är detta en statistiskt säkerställd minskning, men i förhållande till riksdagsvalet 2014 är det ingen statistiskt säkerställd förändring.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna skulle få 3,5 ± 0,4 procent av rösterna vid val i november 2015. Jämfört med maj är inte detta någon statistiskt säkerställd förändring, medan det i förhållande till riksdagsvalet 2014 är en statistiskt säkerställd minskning.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna skulle få 27,6 ± 0,8 procent av rösterna vid val i november 2015. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning både jämfört med maj och jämfört med riksdagsvalet 2014.

Vänsterpartiet

Vid val i november 2015 skulle Vänsterpartiet få 5,5 ± 0,4 procent av rösterna. Jämfört med maj är detta en statistiskt säkerställd minskning, men i förhållande till riksdagsvalet 2014 är det ingen statistiskt säkerställd förändring.

Miljöpartiet

Om det varit val i november 2015 skulle Miljöpartiet få 5,9 ± 0,4 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning både jämfört med maj och jämfört med riksdagsvalet 2014.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skulle få 19,9 ± 0,8 procent av rösterna vid val i november 2015. Det innebär en statistiskt säkerställd ökning jämfört med både maj och med riksdagsvalet 2014.

”Övriga partier"

Gruppen ”övriga partier” skulle få 2,1 ± 0,3 procent av rösterna vid val i november 2015. Jämfört med maj är inte detta någon statistiskt säkerställd förändring, medan det i förhållande till riksdagsvalet 2014 är en statistiskt säkerställd minskning.

Källa: SCB

ANNONS