SD-register utlagt på nätet

ANNONS
|

En lista på över 5 700 personer som visat intresse för eller blivit medlemmar av Sverigedemokraterna har lagts ut på internet. Uppgifterna har troligen hämtats från SD:s hemsida vid en hackerattack, uppger flera medier.

-En polisanmälan är redan upprättad, säger SD:s pressekreterare Erik Almqvist till DN.se.

Mikael Viborg står bakom dataföretaget Periquito (PRQ) som huserar den hemsida där personuppgifter lagts ut. Han säger att webbadressen som registrerats i PRQ:s namn inte har något koppling till hans företag. Viborg bekräftar däremot att personuppgifterna som publicerats ligger på deras serverutrymme.

-Det är någon av våra kunder som har publicerat detta utan att ha haft kontakt med oss.

PRQ kommer inte att ta ned informationen omedelbart utan inväntar kontakt från polisen, men Viborg beklagar eventuella begångna brott.

-Det är tråkigt om det här har kommit ut och det är tråkigt med åsiktsregistrering. Strider det mot personuppgiftslagen och kunden inte tar ned det så gör vi det.

Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist kallar det hela för en "miss" från partiets sida, men säger samtidigt att det finns ett eget ansvar när man lägger ut personlig information på internet.

ANNONS

-Fyller man i ett formulär måste man förstå att man har lagt ut informationen på nätet.

IT-experten Joakim von Braun är kritisk till SD:s datasäkerhet.

-Partiet har ju en skyldighet att värna sina medlemmars rösthemlighet, säger han till Aftonbladet.se.

Listan som lagts ut på internet består av personuppgifter för över 5700 personer som ska ha anmält intresse för information från Sverigedemokraterna.

Uppgifterna består bland annat av namn, telefonnummer, adresser och e-postadresser till personerna. Listan är inte ett medlemsregister och kommer från en äldre databas som angripits av hackare.

ANNONS