Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman under Almedalsveckan i Visby.
Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman under Almedalsveckan i Visby.

Schyman tror stenhårt på riksdagen

De andra partierna – framför allt Miljöpartiet – har retirerat från frågor om mänskliga rättigheter, flyktingmottagande, klimat och hållbarhet, säger Feministiskt initiativs (Fi) ledare Gudrun Schyman. Därför tror hon stenhårt att Fi kommer in i riksdagen i nästa val.

ANNONS
|

- Ja, visst kommer vi in, säger Schyman till TT under Almedalsveckan i Visby.

Hon leder nu ett parti som har medvind. I Sifos mätning i juni fick Fi 2,7 procent, att jämföra med exempelvis Kristdemokraternas (KD) 3,2 procent. För Fi var det en ökning från 2,1 procent i maj.

Schyman säger att det finns många frågor som på djupet handlar om mänskliga rättigheter och värderingar som börjar locka fler och fler människor till Fi.

ANNONS

"Grava svek"

- Det finns också grava svek från regeringens sida mot olika förväntningar. Jag tänker på miljöproblematiken med Vattenfall, på hållbarheten och på asyllagstiftningen. Det här är ju frågor som berör många människor och jag tror många känner en oro över att det gick så fort, att så många partier rasade ner på en nivå där man börjar uttrycka sig i nationalistiska termer, säger hon.

Sedan november i fjol har Miljöpartiets (MP) stöd bland 18–29-åriga kvinnor nästan halverats, enligt en SCB-mätning som kom i juni. 7,3 procent av de unga kvinnorna ansåg då att de stod närmast MP, mot 14,0 procent i november.

Den senare mätningen gjordes när MP:s kris var som mest intensiv. En annan förändring var att gruppen Övriga, där Fi ingår, tog ett jättekliv bland unga kvinnor, från 5,8 procent till 10,3 procent.

MP-kris påverkar

TT: Har ni fått skjuts av MP:s ras?

- Jag tror att det har påverkat nu på slutet, men grunden för uppgången har vi lagt via det kommunalpolitiska arbete vi gör – vi sitter ju i fullmäktige i 13 kommuner, svarar Schyman.

ANNONS

Hon pekar också på att Fi har en aktivistisk grund, där många inte minst unga sympatisörer jobbat med flyktingar eller med utsatta romer.

- Och till det kommer Miljöpartiets svek mot sina tidigare väljare, och mot ungdomar. Vi har ju dem som en stor grupp sedan tidigare och den kommer naturligtvis att växa.

"Rejäl ökning"

Fi är i medieskugga eftersom de nationella medierna är väldigt fokuserade på riksdagspartierna, enligt Schyman – utom under Almedalsveckan. Hon säger att hon själv reser väldigt mycket för att locka nya väljare.

- Jag märker att det finns ett sådant behov av att höra något annat än de här nationalistiska budskapen och något annat än att det är fullt i det här landet, eller att det är katastrof eller systemkollaps.

Schyman tror att Fi:s uppgång kommer att fortsätta långsamt. Men efter att partiet nått över riksdagsspärren kommer det att komma en rejäl skjuts som blåser Fi ända in i riksdagen, tror hon.

ANNONS

- Då kommer alla de som inte vågade förra gången att se att det inte längre är en bortkastad röst. Det kan ge en rejäl ökning.

Fakta: Gudrun Schyman

Föds 1948 i Täby i Stockholms län.

Bor utanför Simrishamn.

Utbildade sig till socionom vid Socialhögskolan i Stockholm och har tidigare arbetat flera år som socialsekreterare.

Den politiska karriären startar i Marxist-Leninistiska Kampförbundet (MLK). Går med i dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1977.

1993 väljs Schyman till Vänsterpartiets partiledare. Hon avgår 2003 men fortsätter som politisk vilde i riksdagen.

Feministiskt initiativ (Fi) bildas 2005. Gudrun Schyman gav sig in i kommunpolitiken efter valet 2010 och sitter ännu som ledamot i kommunfullmäktige i Simrishamn.

ANNONS