SCB-mätningen bekräftar SD:s nedgång

SD tappar stort i SCB:s stora halvårsmätning av partisympatier. S och M går framåt. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors kommenterar.

ANNONS
|

SD går ner

Sverigedemokraterna har legat stilla i de flesta undersökningar sedan i augusti förra året, då partiets stora uppgång bröts. Under våren har tendensen snarast varit nedåt. Den bekräftas av SCB:s undersökning där partiet backar 2,6 procentenheter, till 17,3 procent.

I höstas bytte de flesta av riksdagens partier fot i flyktingfrågan och beslutade om en politik som i praktiken liknarSD:s tidigare linje. Det fick en del av missnöjesröstarna att gå tillbaka till S och M.

Under våren har den politiska debatten handlat mer om integration än om mottagande. Just i integrationsfrågan har SD i stort sett passat, partiets linje är ungefär:"Vi tar inte ansvar för andra partiersmisslyckade invandringspolitik". Det verkar inte som om väljarna nöjer sig med det svaret på den komplicerade integrationsfrågan.

ANNONS

Regeringen vinner, och förlorar

En av vinnarnai SCB:s mätning är Socialdemokraterna som går upp med 1,9 procentenheter till 29,5. Nu brukar S ligga lite högt i just SCB:s mätningar, men psykologiskt är det säkert en lättnad för Stefan Löfven och Carin Jämtin att avståndet till M är betryggande. I en del andra mätningar har M blivit största parti.

Statsministern påpekar gång på gång att Sverige går bra ekonomiskt och att arbetslöshetensjunker. Det är sant,men SOM-undersökningsresultaten som presnterades för några veckor sedan visar ändå att svenskarna tror att lägetför landet är dystrare än på länge.

Kanske har väljarna börjat se detta, men tittar man på lite längre sikt är det ändå bekymmersamt för S. I maj 2014 hade partiet 35,3 procent i SCB, i maj 2015 låg S på 30 procent och det är där man hamnat igen i denna mätning, efter dippen i november 2015.

Det andra koalitionspartiet i regeringen, Miljöpartiet, har det fortsatt dystert efter en tung höst med impopulär flyktingpolitik och kaotisk vår med språkrörsbyte. MP går ner 1,2 procenteneheter till 4,7. Den lägsta siffran på länge i SCB.

M och V går upp, KD ner

Bland oppostitionspartierna finns två klara vinnare. Moderaterna kapar åt sig 1,2 procentenheter och landar på 24,7.Ensignifikant uppgång mot valresultatet. Efter en skakig och defensiv början verkar partiledaren Anna Kinberg Batra kliva fram och göra M tydligare igen. Partiet har delvis återvänttill sina kärnfrågor, de som väljarna känner igen: brott och straff, kunskapsskolan, motprestationskrav i välfärdssystemen, skattelättnader för arbetsgivarna.

ANNONS

Även Vänsterpartiet tycks lyckasi sin oppositionsroll. Partiet går upp till 6,8 procent, en uppgång på 1,3 enheter. Jonas Sjöstedts strategi är att försökata åt sig äran för satsningar i den rödgröna budgeten som V är med och förhandlar om, och att samtidigt kritisera regeringen. SärskiltMP har fått känna på attacker när detgäller brunkolsfrågan moch trovärdigehten som grönt parti.

Ytterligare en säkerställd förändring finns i SCB:s material,. Den gäller Kristdemokraterna som hamnar på 3,1 procent, 0,4 procentenheter ner. Hittills har den nya partiledaren Ebba Busch Thor inte lyckats vända motvinden för KD, som om det varit val i dag hade hamnat utanför riksdagen.

Fakta SCB:s partisympatiundersökning

  1. SCB:s mätning är den största av alla med 9021 slumpmässigt utvalda, röstberättigade personer. Numera delar SCB upp sina mätningar i två publiceringstillfällen. I dag kom svaret på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna".
  2. På torsdag kommer svaret på två andra frågor: "Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra" samt "Vilket parti har du störst sympati för?" Dagens undersökning visar på "valresultat" samt flöden mellan partierna. Den andra är nedbruten på bland annat yrke, ort, ålder och kön.

Källa: TT

ANNONS