Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho med delegation besökte Nordkoreas ambassad på Lidingö i Stockholm under torsdagskvällen.
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho med delegation besökte Nordkoreas ambassad på Lidingö i Stockholm under torsdagskvällen.

Samtal med Nordkorea förlängs med en dag

De svenska samtalen med Nordkorea förlängs med en dag, bekräftar UD för TT.

ANNONS
|

Under fredagseftermiddagen avslutade hon och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho ett möte de haft i diplomatbyggnaden Villa Bonnier på Djurgården i Stockholm.

- Det var en bra och konstruktiv stämning. Vi får se vad som händer härnäst, sade Margot Wallström enligt AFP när hon kom ut från huset.

Ri Yong-Ho gav inga kommentarer när han lämnade platsen. UD har inte velat avslöja om parterna ska träffas ytterligare under helgen, men nu säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT att samtalen förlängs för att pågå även på lördagen, vilket DN först rapporterade.

ANNONS

- Det stämmer, samtalen fortsätter i morgon, säger Pezhman Fivrin.

Några övriga kommentarer vill han inte lämna.

"Av intresse för alla"

Det var efter ett sammanträde i riksdagens EU-nämnd som Margot Wallström (S) gav en första kommentar sedan hon träffat Ri Yong-Ho:

- Det är klart att hela världen följer situationen på den koreanska halvön. Den är viktig, säkerhetsmässigt är det här av intresse för oss alla. Just nu behövs det dialog och vi är glada över att ha det här mötet. Men vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens problem. Det är upp till parterna att nu avgöra vilken väg som bär framåt, sade hon.

Margot Wallström svarade inte på några frågor efter sitt uttalande.

Träffade Löfven

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho träffade statsminister Stefan Löfven på fredagsmorgonen i regeringens högkvarter Rosenbad i Stockholm.

Vad de pratade om är oklart – det mesta kring besöket är hemligt.

ANNONS

På torsdagskvällen inledde Ri Yong-Ho och Margot Wallström överläggningarna, som är helt inriktade på situationen på den koreanska halvön och hur man ska komma vidare med den positiva utveckling som skett på senare tid.

Förberetts länge

Mötet har förberetts under lång tid och tunga aktörer som USA och Sydkorea har varit delaktiga i förberedelserna. Förhoppningarna är att mötet i Stockholm ska vara ytterligare ett steg på vägen mot avspänning och möten på högre nivå.

Bland annat kommer ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att finnas med i diskussionerna. Men enligt TT:s källor väntas inga beslut om när och var ett sådant historiskt möte kan ske. I spekulationerna nämns Sverige som en möjlig mötesplats, liksom Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Kim har dock inte lämnat Nordkorea sedan han tog över ledarskapet 2011.

Dessutom har Nordkorea ännu inte gett någon officiell kommentar på hur man ställer sig till ett toppmöte. Många är därför intresserade av om den nordkoreanske utrikesministern kan bryta tystnaden och ge mer besked när han är i Stockholm.

Amerikanska fångar

Orsaken till att Ri Yong-Ho rest just till Stockholm beror på att Sverige har en särskild roll som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatisk representation i Pyongyang. I uppdraget som skyddsmakt ingår att vara mellanhand i förhandlingarna om de tre amerikanska fångar som sitter fängslade i Nordkorea. Den frågan kan också komma upp på mötet och visar Nordkorea kompromissvilja där ses det som ett steg framåt.

ANNONS

Överläggningarna mellan Margot Wallström och Ri Yong-Ho avslutas planenligt med en middag på fredagskvällen.

TT

ANNONS