Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Samhällsdebattören Rosa Taikon är död

Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon har avlidit vid 90 års ålder, uppger familjen för TT. Hon var grym!, säger Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.

Rosa Taikon fick bland annat 2013 års Palmepris "för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter". I motiveringen från Olof Palmes minnesfond hette det bland annat att hon "personifierar fem decennier av kamp för romernas kultur och medborgerliga rättigheter" och att hon genom sitt konstnärskap har berikat samhället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt släktingar hade Rosa Taikon varit väldigt sjuk under kort tid och hon avled i kretsen av sina närmaste.

Rosa Taikon var syster med författaren Katarina Taikon, som bland annat skrev de kända böckerna om Katitzi och som avled 1995.

"Väldigt skarp"

Stefano Kuzhicov, ordförande för Riksförbundet Romer i Europa, framhåller att Rosa Taikon fört systern Katarina Taikons kamp för romers rätt till ett drägligt liv vidare.

- Hon har tagit över efter Katarina, kan man säga, och arbetat med att romer ska få sina rättigheter – rätt till skola, utbildning och bostad. Hon kämpade för de grundläggande bitarna.

- Hon har betytt väldigt mycket, fortsätter Kuzhicov.

Han kommer att minnas Rosa Taikon för hennes engagemang.

- Hon var en väldigt stark och engagerad person, väldigt skarp, säger han.

"Hon var grym!"

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, har känt Rosa Taikon i 30 år.

- Det känns väldigt tungt och tråkigt. Jag saknar henne enormt, trots sin ålder hade hon mycket att komma med. Hon var grym!

Soraya Post beskriver Rosa Taikon som en förebild och var med om att ge henne hedersdiplom som medlem i nätverket The International Roma Women's Network.

- En stor svensk har gått ur tiden. Men hon kan vila i frid för hon gjorde det mesta man kan som människa.

Mest läst