Samarbete ska ge svenska kocklandslaget OS-guld

Trerätters till 110 personer och ett buffébord med chokladskulpturer. Nu slipar det svenska kocklandslaget knivarna inför OS.

ANNONS
|

– 4.43, säger Annie Hesselstad till Frida Bäcke.

I fyra timmar och 43 minuter har det svenska kocklandslaget arbetat under intensiv koncentration på Lindholmen Conference center. Till kvällen ska 110 gäster serveras en trerättersmiddag, med ingredienser som ren, gös och shitaakesvamp. Landslaget har just nu genrep inför OS som går av stapeln i den tyska staden Erfurt i slutet av oktober.

– Nu går vi för guldet, säger lagkapten Sebastian Gibrand och skakar ihop innehållet i en spritspåse.

32 länder - tävlar i OS, där trerättersmiddagen ligger till grund för halva bedömningen. I den andra grenen - det kalla bordet - presenterar lagen allt från olika sorters finger food till chokladskulpturer. Lagledare Jonas Franzén förklarar.

ANNONS

– Detta äts alltså inte, utan här handlar det om så kallad visual taste.

Jonas Franzén har lett landslaget sedan 2012, och var med när laget knep silvret i VM 2014. Då vann Singapore, men Jonas Franzén tror att bronsmedaljören USA är ett större hot.

– Där finns resurser, kunskap, historia och pengar, säger han.

Hur arbetssättet ser ut varierar mellan de olika länderna. Medan vissa främst satsar på smak har de nordiska ofta en genomtänkt design och ett tema.

– I år är vårt Respect for the resources, säger Jonas Franzén.

Tanken är- att allt från lagets kläder till transporter och råvaror ska ha ett hållbarhetstänk.

– Vi vill visa att vi tar ansvar. Om vi har en rätt med morot ska även blasten friteras, eller torkas och bli puder, säger han.

Trots sin titel som ledare vill Jonas Franzén inte ha hierarkier i sitt landslag.

– Det är gruppen som styr, säger han.

Konditorn Annie Hesselstrand håller med om att samarbete är receptet på framgång. Hon säger att de senaste månadernas intensiva förberedelser har skapat ett sammansvetsat lag.

– Vi äter tillsammans, skrattar tillsammans och gråter tillsammans. Vi har blivit som en familj, säger hon.

ANNONS