"Saknas resurser" för spelutredning

ANNONS
|

Utländska aktörer har lagt beslag på en dryg femtedel av den totala svenska spelkakan. Om man bryter ut nätspelen är de utländska spelbolagen helt dominerande, visar en sammanställning från Lotteriinspektionen.

-Att de oreglerade spelaktörerna har 57 procent av nätspelen är ett bevis på att vi har en marknad som inte är i händerna på Sverige, säger myndighetens kommunikationschef Joakim Rönngren.
Ville blockera spelsajter

För sju år sedan föreslog en utredning möjligheten att dela ut licenser till spelbolag, men bara för spel på sport. Samtidigt ville man blockera spelsajter som inte rättade sig efter Sveriges syn på spelande. Förslagen blev aldrig verklighet, men behovet av en reform finns kvar.

-Det bästa är så klart att få kontroll över den svenska spelmarknaden. Om det betyder licenssystem eller något annat vet jag inte, det får politikerna avgöra. Men det är inte bra som det är, säger Joakim Rönngren.

I oktober förra året beslutade EU-kommissionen att stämma Sverige för spelmonopolet och den nytillträdda regeringen meddelade att man skulle "påskynda" arbetet med någon form av licenssystem.

ANNONS
-Det inleddes snabbt ett arbete med att ta fram direktiv till en utredning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), som har ansvar för spelfrågor.
Anser sig inte ha råd

Men den utredningen har fortfarande inte tillsatts, eftersom regeringen inte anser sig ha råd efter att alliansens budget gick igenom i riksdagen i höstas.

-När vi får utredningsresurser ska vi ta tag i den här frågan så snart som möjligt, säger Ardalan Shekarabi.

Medan en ny spelutredning ligger på is riktar civilministern i stället blicken mot tidningarnas spelannonser. Lotteriinspektionen har åkt på flera bakslag i domstolarna när man har försökt stoppa odds och annonser från utländska spelbolag. För att hitta vägar att komma åt sådana publiceringar tillsatte den förra regeringen en utredning, som ska lämna sitt förslag i vår.

-Vi vill få på plats ett fungerande främjandeförbud, säger Ardalan Shekarabi.

I den svenska lotterilagen finns ett förbud mot att i yrkesmässig verksamhet främja spel som arrangeras utomlands. Lotteriinspektionen har upprepade gånger gett sig efter tidningar som publicerat odds och annonser från utländska spelbolag. Men regeringsrätten har vid två tillfällen slagit fast att tryck- och yttrandefriheten väger tyngre. I ett annat mål slog Högsta domstolen fast den svenska lagen krockade med EU-rätten. Den 31 mars i år ska en utredning lämna förslag till regeringen om eventuella vägar att sätta stopp för publiceringarna.

Förra året omsatte den svenska spelmarknaden nästan 45 miljarder kronor, enligt en beräkning som Lotteriinspektionen har gjort. I genomsnitt spenderar de svenska hushållen 2,43 procent av sin disponibla inkomst på spel - vilket motsvarar 5 783 kronor per person över 18 år. När utbetalade spelvinster har dragits av har varje svensk över 18 år i genomsnitt förlorat 2 118 kronor.

Utöver det tillkommer nätspel hos utländska spelbolag, som förra året hade hela 57 procent av den svenska marknaden. Omsättningen för de utländska spelbolagen tros ha ökat med 40 procent bara sedan 2013. Drygt 4,4 miljarder i spelinkomster, efter utbetalda vinster, beräknas passera utanför den svenska spellagstiftningen.

Källa: Lotteriinspektionen

ANNONS