Sahlgrenska stoppar virkade bläckfiskar

ANNONS
|

Men sjukhusen är skeptiska.

Elisabeth Hentz, specialistläkare i neonatalvården inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, har inte sett skymten av någon bläckfisk ännu. Men någon utdelning av bläckfiskar till för tidigt födda barn kommer det inte att bli.

- Vi har sedan flera år ett förbud mot gosedjur eller mjukdjur i närheten av barnen och det är av hygieniska skäl, säger hon.

- Det beslutet har vi tagit i samarbete med enheten för vårdhygien.

I Lidköpingstrakten har uppropet om att virka bläckfiskar, som bland annat sprids via Facebook, resulterat i en påse bläckfiskar som överlämnades till neonatalenheten på Kärnsjukhuset i Skövde under onsdagen.

ANNONS

- Vi har tagit emot dem men vi har inte delat ut någon av dem ännu. Vi har inget generellt förbud mot mjukdjur men det lutar nog åt att föräldrar och barn får med sig bläckfisken vid hemgång i stället. Hygienen är väldigt viktig, säger enhetschefen Lena Berggren,

Bland andra sjukhus som säger nej finns sjukhuset Ryhov i Jönköping och Skånes universitetssjukhus som har infört ett bläckfiskförbud .

–En tygleksak kan samla bakterier och bli en riskfaktor för infektioner. Om vi skulle låta barnen ha bläckfiskarna så skulle vi behöva tvätta dem dagligen, och det har vi ingen möjlighet att erbjuda, säger Berit Paul, enhetschef på neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus till TV4 Nyheterna Malmö.

Bebisarnas hjärtfrekvens blir jämnare och syresättningen i blodet blir bättre, visar danska erfarenheter av bläckfiskarna. Just bläckfiskarmarna - som ska påminna om navelsträngen från tiden i mammas mage - sägs bidra till det.

ANNONS