Åsikterna om regeringens budget går isär.
Åsikterna om regeringens budget går isär.

Röster om höstbudgeten

ANNONS
|

"Skördetid för vanligt folk."

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson

"TCO välkomnar satsningen på att bygga ut högskoleutbildningar och yrkeshögskolan men det räcker inte för att komma till rätta med bristen på kvalificerad arbetskraft."

TCO:s ordförande Eva Nordmark

"Man skulle kunna tro att det är SSU som presenterade sin budget i dag, höjt barnbidrag och studiebidrag för gymnasieelever har varit vårt viktigaste krav på finansministern."

SSU:s ordförande Philip Botström

ANNONS

"Regeringen fortsätter att ducka för situationen i högskolan. Det bådar inte gott för framtidens akademiker."

Sacos ordförande Göran Arrius

'"Regeringens tillskott till skolan är ett viktigt steg för att förbättra skolresultaten. Nu utgår jag från att ingen sätter käppar i hjulet för den satsning på större likvärdighet som skolan så väl behöver."

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén

"Det är förstås bra med fler studieplatser. Men regeringens satsningar tar inte sikte på att åtgärda den akuta kompetensbristen här och nu."

Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen

"Det finns en uppenbar fara att stimulera hushållen såhär kraftfullt mitt i brinnande högkonjunktur och lågräntemiljö. Risken för baksmälla blir påtaglig."

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia

"Även om det finns en del godbitar så ligger den största glädjen i att de faktiskt backar från ett förslag, nämligen entreprenörsskatten."

Företagarnas vd Günther Mårder

ANNONS

"Regeringen har höjt skatterna på jobb i tre år, sedan avslutar de med spridda skurar av satsningar inför valet. Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt."

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström

"Merparten av statens pengar till vuxenutbildning riktas mot kommunernas egen kompetensförsörjning, i stället för till bristyrken i privat sektor."

Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier

"Jag är positiv till det ökade stödet för jordbruket i norra Sverige och satsningen på ett växtförädlingscentrum. Men jag saknar konkreta åtgärder för att genomföra riksdagens beslutade livsmedelsstrategi."

Förbundsordförande i LRF Palle Borgström

"Den höjda garantiersättningen och skattereduktionen är positiv för våra medlemmar."

Thomas Jansson, förbundsordförande för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

"Nu är det inte längre tal om vi ska fokusera på bilen för att sänka Sveriges utsläpp, utan snarare hur, och här ser vi att fler partier också profilerar sig vilket är otroligt glädjande."

Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF

ANNONS

"Man har inte några satsningar som på allvar förbättrar förutsättningarna att anställa fler. Det är beklagligt att man inte tar den här chansen att stärka företagens förmåga att skapa jobb."

Anna-Karin Hatt, vd för Almega

”Många företag i Sverige, inte minst i Norrland, har längre transportvägar till kunderna än konkurrenterna i andra länder och att belasta dem med allt högre skatter hotar mång jobb runt om i landet.”

Mattias Dahl, vd på Transportföretagen

"Med ökat psykosocialt stöd kan fler elever klara av att fullfölja skolan. Nu måste regeringen säkerställa att en betydande del av den kommande miljardsatsningen verkligen går till elevhälsan."

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

"Regeringen bygger ut folkhögskolan, komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan, samt planerar utökning av matematikundervisningen. Men svarar inte på hur de ska säkra lärare i undervisningen. Satsningar på att lösa lärarbristen måste ha högsta prioritet."

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet

"Från och med nästa år väntas behovet av välfärd öka snabbare än vad intäkterna gör. Det är en situation som kräver stöd från staten och därför är satsningar på vård, skola och omsorg välkomna."

ANNONS

Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting

"Det syns tydligt att Vänsterpartiet har varit med i den här budgeten. Ett jämlikare Sverige går som en röd tråd genom reformerna vi fått igenom i förhandlingarna."

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson

"Forskning visar att tillgången till nätverk är central för att invandrade akademiker snabbare ska etablera sig på arbetsmarknaden. Det är en pusselbit som saknas i regeringens arbete med nyanländas etablering."

Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek

"Det är glädjande att regeringen vill stimulera en överflyttning av gods från väg till sjö genom att föreslå ett tillfälligt Eko-bonussystem."

Joachim Glassell, vd Maritimt Forum

"Lika skatt på lön och pension är en rättvisefråga. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas därefter. Nu kan vi lägga fokus på att reformera vårt pensionssystem så att det går att leva på sin pension."

Christina Tallberg, ordförande PRO

"Det här är en riktigt bra budget ur miljöperspektiv. Men samtidigt kostar subventioner till klimatskadliga verksamheter statskassan miljardbelopp."

ANNONS

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl

"Det är mycket viktigt att satsningen leder till en mer likvärdig vård för barn och unga i hela Sverige, vi vet att skillnaderna i tillgången till vård och stöd idag är oacceptabla."

Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare

"Att regeringen i sin budget skjuter till pengar till yrkesutbildning på såväl gymnasie- som eftergymnasial nivå är positivt, men det krävs mer för att för att göra det till en investering och inte bara en utgiftspost."

Johan TSterndal, vd för Hantverkarnas Riksorganisation

"Pensionärer, barnfamiljer och långtidssjukskrivna är de stora vinnarna, med många hundralappar mer i plånboken varje månad 2018."

Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna

"Regeringen talar väl om den växande bioekonomin, skogsnäringens viktiga roll för ekonomin och jobb i hela landet. Den här budgeten visar tyvärr att det mest är tomma ord."

Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna

"Skattesänkningar till pensionärer förminskar inte frågan om att hela pensionssystemet måste förändras, så att vi får pensioner som går att leva på."

ANNONS

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson

TT

ANNONS