- Jag tänker inte hålla på och etikettera länder, säger Löfven inför sin Kinaresa senare i veckan.
- Jag tänker inte hålla på och etikettera länder, säger Löfven inför sin Kinaresa senare i veckan.

S-topparna: Kina diktatur? Njae ...

ANNONS
|

På den raka frågan om Kina är en diktatur svarar statsministern kortfattat:

- Det är en enpartistat som inte har allmänna val.

Utrikesminister Margot Wallström svarar lika undvikande på samma fråga.

- Jag förstår att det är frestande att komma med sådana frågor och lista alla olika länder. Jag tycker inte att vi ska göra det, säger hon.

Tala klarspråk

Maria Weimer, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, är kritisk.

- Man måste våga kalla en spade för en spade. Kina är en diktatur, säger Weimer som anser att statsministern ska lyfta Kinas "världsrekord i nackskott per år", det vill säga dödsstraffen, yttrandefrihet och behandling av oliktänkande.

Margot Wallström har redan sagt att Saudiarabien inte kan kallas något annat än en diktatur - ett uttalande som har lett till en diplomatisk kris.

Stefan Löfven vill inte i förväg säga hur han ska ta upp frågan om mänskliga rättigheter när han träffar Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang kommande helg. Motparten får veta först.

- Genom åren har Sverige diskuterat mänskliga rättigheter med Kina och det kommer vi att fortsätta med på ett sätt som passar båda länder.

- Utrikespolitiken ska inte syfta till att sätta etikett på länder. Vi ska ta upp det vi vill se annorlunda. Peka på att så här ser vi på saker och ting och vi gör det i vänskaplig anda med det andra landet, säger han.

Lika illa

När det gäller mänskliga rättigheter är Kina minst lika dåligt som Saudiarabien. Enligt Amnesty International fängslas personer för att de skriver bloggar eller demonstrerar, tortyr är utbrett och det verkställs fler dödsstraff än i resten av världen sammanlagt.

ANNONS

På tisdagen hade statsministern ett möte med Amnesty, Rädda Barnen och andra människorättsorganisationer inför Kinaresan.

- Ordet diktatur har blivit oerhört känsligt politiskt. För oss är det viktigaste att han tar upp kränkningarna mot mänskliga rättigheter och det kan man göra med olika ord, säger generalsekreteraren för svenska Amnesty International, Anna Lindenfors.

Amnestys förhoppning är att Löfven lyfter frågan om dödsstraff, yttrandefrihet samt tre särskilt ömmande fall av politiska fångar.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt lämnade vid ett besök i Kina våren 2008 över en lista på 13 fångar med en vädjan om frigivande till den kinesiska ledningen. Även han var tystlåten inför sin resa om vad han skulle lyfta fram.

Stefan Löfven vill inte svara på om han också ska ha med sig en lista med namn.

- När jag ska prata om de sakerna ska jag börja med att prata med värdlandet, säger han.

Statsminister Stefan Löfven träffar Kinas premiärminister Li Keqiang i Folket stora sal på Himmelska fridens torg.

Han deltar i en ceremoni för att uppmärksamma 65 år av diplomatiska förbindelser mellan Kina och Sverige.

Statsministern träffar också representanter för svenskt näringsliv och besöker Raoul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

På lördag håller statsministern ett tal på Boao Forum på den sydkinesiska semesterön Hainan. Konferensen är ett ansett forum som lockar politiska ledare, företagsledare och forskare.

Sedan ska han möta Kinas president Xi Jinping.

Efter Kinabesöket reser Stefan Löfven vidare till USA för möte med bland annat vicepresidenten Joe Biden.

ANNONS