S toppar polisbud med 10 000 till 2024

Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till 2024. Med detta toppade bud hoppas de göra slut på kampen om vilket parti som vill stärka polisen mest.

ANNONS
|

Den senaste tiden har oppositionspartierna bjudit över varandra med olika förslag om fler poliser. I förra veckan krävde exempelvis Kristdemokraterna 10000 fler till 2025 och tidigare har Moderaterna och Liberalerna föreslagit 5000.

Ska göra mer

Nu säger Socialdemokraterna att det behövs 10000 fler polisanställda till 2024, dubbelt så många som de 5000 som polisen har bedömt behövs och som regeringen hittills har utgått från. Det kan handla om både "vanliga" poliser och civilanställda, men inrikesminister Anders Ygeman (S) räknar med att huvuddelen kommer att vara poliser.

Med polisens 5000 skulle kapaciteten hålla jämn takt med befolkningsutvecklingen. Men Ygeman talar om att mer behövs för att bekämpa terrorbrott, lösa fler brott och få fram fler poliser på gator och torg.

ANNONS

- Vi vill inte att man bara ska upprätthålla dagens nivå. Vi vill att polisen ska kunna göra mer, därför vill vi ha 10000, säger finansminister Magdalena Andersson.

Båda hoppas att förslaget ska få slut på den politiska debatten om antal poliser.

Mer krävs nu

- Det är inte en dag för tidigt, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra om att S nu höjer ambitionsnivån.

- Sverige behöver fler poliser och det är bra om vi kan ha starkt stöd för det. Men det tar inte bort behovet av att stärka polisen nu.

Dagens förslag handlade inte om extra resurser till årets polisbudget, men regeringen har tidigare sagt att det kommer 700 miljoner extra när vårändringsbudgeten presenteras, utöver tidigare resursförstärkningar.

ANNONS

- Det täcker ungefär polisens underskott, men ska man förstärka polisen och ge möjlighet till bättre betalt och bättre villkor, då krävs en rejäl förstärkning, säger Kinberg Batra.

Ingen lönesatsning

S föreslår även två nya orter för polisutbildningen med start 2019, en i västra och en i södra Sverige. Troligen handlar det om Göteborg/Borås och Malmö.

I dag är det svårt att fylla utbildningsplatserna, men Ygeman tror att bättre arbetsvillkor, bättre rekrytering och utbildning på fler orter kan göra skillnad.

För att göra polisyrket mer attraktivt behöver också lönen höjas, men regeringen vill inte ta i den frågan.

- Lön ska sättas mellan arbetsmarknadens parter, säger Ygeman.

Att regeringen och riksdagen genom lärarlönelyftet gjorde just det, höjde lönerna för en yrkesgrupp, beskrivs som ett undantag.

Förslagen beräknas kosta 6–8 miljarder kronor mer i anslag när de 10000 polisanställda ska finnas på plats 2024, enligt Magdalena Andersson.

ANNONS
TT

Fakta: Partiernas polisbud

S föreslår 10000 fler polisanställda till 2024. Huvuddelen bedöms bli poliser, Polismyndigheten får bestämma mixen av poliser och civilanställda.

M vill ha 5000 fler poliser till senast 2025.

L vill ha 5000 poliser till 2024.

KD har föreslagit 10000 fler poliser till 2025.

SD vill ha 7000 fler poliser till 2022.

C vill ha 2000 fler poliser redan till 2020.

Bland partiernas förslag finns också fler civilanställda, snabbutbildade poliser, ordningsvakter och likande för att bistå den ordinarie polisen.

Källa: Partierna

ANNONS