Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Förre inrikesministern Anders Ygeman (S) vill att personer som säljer arbetstillstånd ska kunna fällas för människosmuggling. Arkivbild

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  S: Straffa handel med arbetstillstånd hårdare

  S anser att de som säljer arbetstillstånd till migranter som vill till Sverige ska kunna straffas för människosmuggling.

  Både polis och ordföranden för Högsta domstolen har påpekat att det finns en lucka i lagen. Den gör att människor kan tjäna stora pengar på att hjälpa migranter till Sverige med arbetstillstånd baserade på falska uppgifter — utan att riskera att dömas för människosmuggling.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi måste kriminalisera detta. Jag tror att de flesta levde i tron att detta var ett kriminaliserat område, säger Ygeman.

  Han skyller problemet på den förra borgerliga regeringen som, enligt honom, införde "den mest liberala arbetskraftsinvandringslagstiftningen i världen".

  Tar betalt

  Ygeman leder en socialdemokratisk arbetsgrupp som tar fram förslag på trygghetsområdet inför valet. Ygeman bedömer att en statlig utredning om en lagändring kan tillsättas först efter valet och att en ny lag kan träda i kraft tidigast under 2019.

  Problemet med arbetstillstånd som bygger på falska premisser, till exempel att det angivna jobbet inte finns, har bland annat uppmärksammat på grund av ett fall i Norrköping.

  Grovt ocker

  Med hjälp av falska intyg misstänks två män ordnat arbets- och uppehållstillstånd i Sverige för människor som försökte fly Syrien och Irak. För detta ska de ha tagit betalt, upp till 200 000 kronor per fall.

  Fallet utreddes till en början som människosmuggling, men Högsta domstolen slog för ett år sedan fast att inresan är laglig, även om tillståndet baserats på falska uppgifter.

  Åklagaren försöker nu få männen fällda genom att åtala dem för grovt ocker.