S satsar på folkpartiet och miljöpartiet

ANNONS
|

Det beskedet gav socialdemokratiske gruppledaren Gert-Inge Andersson under onsdagen sedan han tagit kontakt med de båda partierna och förhört sig om inresset av att föra samtal:

- Jag har fått positiva svar från bägge partierna och vi skall sätta oss ned de närmaste dagarna och se om det finns förutsättningar för en trepartimajoritet. Regionen behöver ett majoritetstyre för att undvika att Sverigedemokraterna får något inflytande.

Gert-Inge Andersson konstaterar att Folkpartiet är ett nyckelparti i förhandlingarna om ett majoritetsstyre i regionen:

- Jag tror det finns möjligheter att få ihop en majoritet och det kanske är ytterligare något parti som kan ansluta vilket gör majoriteten ännu stabilare. Fp och Mp är partier med politiker som är beredda att ta sitt ansvar.

ANNONS

Om ett eventuellt samarbete mellan S och M säger Gert-Inge Andersson:

- Det är inget förstahandval för oss, men vi utesluter inte det heller.

Moderata regionrådet Johnny Magnusson stänger heller inga dörrar mot Socialdemokraterna:

- Det finns ingen anledning att göra. Vi har öppnat för den möjligheten och jag ser det också som viktigt att vi får en stabil grund att stå på, alltså en rejäl majoritet. Men vi får se var vi hamnar.

Sammanräkningen av regionvalet har gått lite långsammare än beräknat och det hela lär bli klart först under torsdagen. Det som hittills räknats tyder emellertid inte på att det blir några stora förändringar i mandatfördelningen.

Bill Werngren vid valkansliet i Göteborg konstaterar att det blev ungefär som väntat;

- Vi har cirka 200 ogiltigförklarade röster och inga mer omfattande klagomål eller problem i vallokalerna. Däremot konstaterar vi att vi behöver minska valdistriktens storlek i Göteborg. Vi har ett genomsnitt på 1500 väljare per distrikt och något måste göras åt den situationen till kommande val. Med ett val har det gått bra denna gång, men med tre val blir det tufft för valförrättarna.

ANNONS