Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

S och M i konflikt om unga som mår dåligt

Under sommaren ringde många fler barn än tidigare till Bris med självmordstankar. Vem som bär det samhälleliga ansvaret för ökningen har politikerna olika åsikter om.

ANNONS
|

Antalet samtal om självdestruktivitet och självmordstankar har ökat med 46 respektive 41 procent i somras jämfört med sommaren 2017, enligt barnrättsorganisationen Bris. Samtidigt uppger mer än dubbelt så många barn som i fjol att de inte får rätt stöd från samhället.

Socialminister Annika Strandhäll (S) är bekymrad över utvecklingen men tycker inte att man ska hänga upp sig för mycket på det senaste årets ökning.

- Den här utvecklingen har vi sett sedan 90-talet, bara de senaste tio åren har den psykiska ohälsan bland barn och unga dubblerats. Det här är ett av vår tids stora samhällsproblem, säger hon.

ANNONS

Anmärkningsvärd ökning

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall tycker dock att Bris uppgifter är uppseendeväckande.

- Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) har tredubblats under den här mandatperioden. Det är anmärkningsvärt att Annika Strandhäll inte verkar se detta, säger hon.

Socialdemokraterna vill nu satsa mer resurser på att minska belastningen på Bup, säger Annika Strandhäll. Genom att erbjuda och informera om andra sätt att söka hjälp hoppas partiet att köerna ska minska. Socialdemokraterna vill också skapa bättre förutsättningar för att fånga upp de barn som mår dåligt på ett tidigt stadium, säger ministern.

Vill göra mer

- Vi har dubblerat satsningarna på psykiatrin under vår senaste mandatperiod men vi måste helt klart göra mer. I dag följer man barnens fysiska utveckling men vi vill att det ska vara lika självklart att följa den psykiska utvecklingen, säger Annika Strandhäll.

Inte heller Moderaterna är nöjda med hur läget ser ut just nu. Genom att skjuta till 20 miljarder kronor mer per år till välfärden hoppas partiet kunna komma åt problemet med den utbredda psykiska ohälsan bland unga.

ANNONS

- Svensk sjukvård behöver bättre styrning och mer resurser. Vi föreslår ytterligare 500 miljoner kronor för att korta köerna till Bup, säger Camilla Waltersson Grönvall.

TT

Fakta: Samtalen till Bris i siffror

Sommaren 2018 tog Bris emot totalt 1631 samtal från barn om psykisk ohälsa.

Det är en ökning med 18 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Mest ökade samtal om självdestruktivitet, 46 procent, och självmordstankar, 41 procent.

Samtal om depression ökade med 34 procent.

Barns samtal om hur de drabbas när samhällets stödinstanser inte fungerar fördubblades, från 312 till 637.

Samtal som rör elevhälsa, andra vuxna i skolan, sjukvården och ungdomsmottagningar har ökat mest.

Hittills i år har samtalen till Bris ökat med omkring 5 procent jämfört med förra året.

Källa: Bris

ANNONS