Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på Maj-Britt Josefsson under sitt besök på Solgårdens äldreboende i Ödeshög.
Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på Maj-Britt Josefsson under sitt besök på Solgårdens äldreboende i Ödeshög.

S lovar landsbygdsmiljarder

Mer än hälften av landets kommuner berörs av Socialdemokraternas nya vallöfte. Partiet vill satsa två miljarder kronor om året i ett särskilt statsbidrag till landsbygdskommuner. Hur pengarna används är upp till de 179 kommunerna att bestämma.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterar förslaget om "landsbygdsmiljarder" på äldreboendet Solgården i Ödeshög. Just äldreomsorgen kan vara en stor utmaning för en liten kommun att klara av.

- Det finns många mindre kommuner som fortsatt har stora utmaningar, med långa avstånd och en glesare befolkning som blir äldre och äldre, säger Löfven.

ANNONS

- Befolkningen minskar och därmed skatteintäkterna.

Peng efter befolkning

Förslaget gäller 179 kommuner med mindre än 30000 invånare. De föreslås få två miljarder kronor att dela på årligen. En av miljarderna ska fördelas jämnt oavsett kommunens storlek, resterande fördelas per invånare.

Det innebär 6,6 miljoner kronor för den minsta av de 179 kommunerna, Bjurholm. Den största, Ystad, skulle få 18,5 miljoner om året.

Vissa av kommunerna har relativt nära till större städer och service, i andra kan hemtjänsten få åka flera mil för att till exempel ge ögondroppar.

- Kommunerna vet bäst vad de vill använda pengarna till, säger Löfven.

- Det finns olika behov i olika kommuner, till exempel att stärka äldreomsorgen, skolor eller infrastruktur.

ANNONS

Exakt när det nya stödet ska införas under nästa mandatperiod har S inte tagit ställning till än.

Viktig pusselbit

Landsbygdsministern beskriver förslaget som en "viktig pusselbit" för att sluta klyftan mellan stad och land.

- Många landsbygdskommuner har det tufft ekonomiskt, säger Sven-Erik Bucht.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström har inget emot förslaget i sak.

- Det innebär ett mindre tillskott i rätt riktning för de landsbygdskommuner som tvingas ha alltför hög kommunalskatt i dag, så där finns det ingen större politisk konflikt, säger han.

Däremot tycker han inte att förslaget är tillräckligt för att vända utvecklingen. Han vill se satsningar på poliser, infrastruktur och byggande på landsbygden.

- Regeringen borde också stoppa ett antal försämringar, som förslaget om en kilometerskatt. Det är urtypen av landsbygdsfientlig politik, säger han.

ANNONS

Regeringen har redan infört ett stöd för socioekonomiskt utsatta kommuner på 2,6 miljarder kronor årligen till 2027. Omkring 30 kommuner på landsbygden har rätt att ta del av de pengarna. Regeringen bygger till exempel också ut statliga servicekontor.

TT

Fakta: Kommuner som får pengar

Totalt föreslås 179 kommuner med mindre än 30000 invånare få dela på två miljarder kronor om året.

Till exempel innebär det att Bjurholm med 2453 invånare får 6,6 miljoner kronor årligen, Ödeshög med 5366 invånare 7,9 miljoner, Aneby (6774 invånare) får 8,5 miljoner, Valdemarsvik (7900) får 9,0 miljoner, Vårgårda (11459) får 10,6 miljoner, Krokom (14898) får 12,0 miljoner och Härnösand (25225) får 16,5 miljoner kronor.

Mest pengar, enligt beräkningen, får Ronneby (18,4 miljoner), Gislaved (18,4 miljoner) och Ystad (18,5 miljoner). De har alla strax under 30000 invånare.

Källa: Socialdemokraterna

ANNONS