Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Statsminister Stefan Löfven och Lena Hallengren (S) ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister och Kommunals ordförande Tobias Baudin besöker Hagagårdens äldreboende i Haninge.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  S: Gratis arbetskläder inom äldreomsorgen

  Socialdemokraterna lovar gratis arbetskläder till personal i hemtjänsten och på äldreboenden.

  På Hagagårdens äldreboende i Haninge söder om Stockholm och tillsammans med nya barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) samt Kommunals ordförande Tobias Baudin, meddelade Löfven beskedet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det viktiga är att personalen inte ska behöva betala för arbetskläder ur egen ficka eller som grupp, säger Stefan Löfven.

  "In i kaklet"

  På frågan kring eventuella kostnader, säger Löfven:

  - Vi är beredda att driva detta in i kaklet och att tillföra det som behövs men jag vill inte nämna någon siffra.

  Enligt beräkningar skulle kostnaden initialt landa på en halv miljard kronor. Men först efter samtal med fack och arbetsgivare kommer besked om hur mycket och i vilken form statliga pengar ska skjutas till.

  Utfästelsen gäller såväl offentliga och privata arbetsgivare och Arbetsmiljöverket ser i detta nu över hur arbetsgivarnas ansvar för arbetskläder ska regleras juridiskt.

  Jämställdhet

  Lena Hallengren säger att fria arbetskläder i den kvinnodominerade äldreomsorgen är en jämställdhetsfråga.

  - Det är klart att kvinnorna ska behandlas precis som verksamma i manliga yrken blivit behandlade under lång tid, det vill säga inte behöva stå för arbetskläderna själva. Det är absolut en jämställdhetsfråga, säger hon.

  När förslaget hade presenterats inför boende, personal och journalister hördes ett kraftfullt "äntligen!" från Kommunals representanter på plats.

  - I Haninge kommun har vi fria arbetskläder, men man har nog inte tillräckligt många för att de räcka över en helt till exempel. Och det många medlemmar efterlyser är arbetsskor. Så ska vi bli helt nöjda ska arbetsgivarens ansvar gå från topp till tå, säger Birgitta Tångerby, ordförande i Kommunals sektion sydost i Stockholms län.