- Det ska synas i pensionskuvertet när man har arbetat ett helt liv, sade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens i Roma på Gotland under Almedalsveckan.
- Det ska synas i pensionskuvertet när man har arbetat ett helt liv, sade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens i Roma på Gotland under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery/TT

S går till val på höjda pensioner

Socialdemokraterna vill höja pensionerna. En genomsnittspensionär ska på sikt få drygt 1000 kronor mer i månaden. - Det ska synas i pensionskuvertet när man har arbetat ett helt liv, säger statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS
|

Det var under en presskonferens på ett äldreboende i Roma på Gotland som statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson lade fram ett nytt förslag på hur pensionssystemet ska stärkas.

Genom att höja avgiften som arbetsgivaren betalar in till pensionen, tillsammans med tidigare förslag från partiet, är målet att pensionerna på sikt ska nå upp till 70 procent av lönen. Det är samma nivå som var tanken när pensionssystemet reformerades under 90-talet. Dock blev det inte så då avgiften arbetsgivaren betalar in kom att sänkas.

- Utan förändring riskerar många att bara få halva lönen, säger Stefan Löfven.

På sikt kan en genomsnittspensionär få drygt 1000 kronor mer i månaden i pension. Men Socialdemokraterna räknar med att det är först när de som är 20-30 år idag går i pension som reformen får fullt genomslag.

ANNONS

- Idag garanteras inte den tryggheten många faktiskt förväntar sig, säger Stefan Löfven.

LÄS MER:Lööf: "Ingen ska få skrämma oss till tystnad"

Stefan Löfven är kritisk till den borgerliga regeringens pensionspolitik under de två mandatperioder de styrde landet.

- Mot oss står dem som faktiskt straffbeskattade svenska pensionärer, säger han.

LÄS MER:V vill minska klyftorna - med idrott och skattesänkningar

Tidigare har partiet gått ut med att de vill avskaffa klyftan mellan skatten för pensionärer och löntagare, höjd garantipension och höjd pension till de som har arbetat ett helt liv men ändå har väldigt låg pension.

- Med det här förslaget har vi tagit samlat grepp om pensionerna, säger Magdalena Andersson.

Enligt Socialdemokraterna har deras tidigare förändringar under mandatperioden, som sänkt skatt, redan gett pensionärerna i genomsnitt 1100 kronor mer i månaden.

LÄS MER:Almedalsveckans tillväxt börjar bli ett problem

ANNONS