Så skyddar du trädgården mot rådjur

Urin, CD-skivor och cayennepeppar. Det vimlar av tips på hur du skyddar dina trädgårdsväxter mot närgångna rådjur, och det ena är märkligare än det andra. Här har vi samlat elva av dem.

ANNONS
|

Sommaren står för dörren och runt om i Sverige ser entusiastiska trädgårdsägare fram emot en lång period av grönskande träd och blommande buskar.

Men sommaren har också en förmåga att locka rådjur till villaträdgårdarna från närbelägna skogar, och de äter gärna dina blommor och växter.Tulpaner och rosor kan exempelvis vara ett minne blott när ett hungrigt rådjur varit på besök.

Lyckligtvis går det att görasakersom minskar risken för att bli av med sina älskade växter. Det finns mängder av tips, och de innehåller allt från CD-skivor till cayennepeppar. Men vi tar det från början.

Det kanske bästa tipset är att att skydda dina växter med nät. Få saker ärlika effektivt som ett fysiskt hinder. Det gör det näst intill omöjligt för rådjuren att nå dina växter.

ANNONS

– Det är det allra säkraste, säger Malin Karlsson som arbetar på Blomsterlandet i Sisjön i Göteborg.

Ett annat tips är att sätta gnagskydd runt stammarna på dina träd. Det är någonting som ibland glöms bort, eftersom fokus ofta ligger på blommor och buskar.

– Rådjuren gnager på stammarnaoch det skadar träden, så det är viktigt att skydda även större träd, säger Malin Karlsson.

Andra tips är mer okonventionella. Man kan exempelvis hälla ut urin, vitlöksvatten och cayennepeppar på växterna.

– Det är doften som avskräcker. Rådjuren känner att det är någonting annat där, som de konkurrerar med.

CD-skivor kan också hjälpa, om man hänger upp dem någonstans i solen där de fladdrar och blänker.

– Det är det blänkade som gör att de blir rädda, och det skyddar mot fåglar också.

Det går också att sätta upp vita ullbollar eller papperslappar. Dettapåminner om ett rådjurs bakdel, och verkar få övriga rådjur att vilja hålla sig borta.

Det blir en ganska märklig trädgård om man gör allt på samma gång?

– Ja, då bör man nog fråga grannarna först, säger Malin Karlsson och skrattar.

– Det är bäst att prova en sak i taget. Efter ett tag brukar rådjuren lära sig att CD-skivorna inte är farliga, till exempel.

ANNONS

Se alla tips i listan här nedanför.

11 tips på hur du skyddar din trädgård mot rådjur

1. Skydda växterna mednät.

2. Sättgnagskyddrunt trädens stammar.

3. Häng ut otvättad fårull i växterna.

4. Använd ett viltavskräckningsmedel.

5. Blanda 1 kgblodmjölmed 10 liter vatten. Tillsätt sedan 1,5 dl ammoniak och doppa oasiskuber i lösningen. Sätt kuberna på blompinnar och stick ned kring växterna du vill skydda. Ungefär varannan vecka får du doppa kuberna på nytt.

6. Bevattna med vitlöksvatten.

7. Strö ut cayennepeppar över växterna.

8. Häng upp CD-skivor i snören.

9. Häll ut urin över växterna.

10. Sätt upp vita ullbollar, dubbelvikt frystejp,vita papperslappar eller något annatsom påminner om ett rådjurs bakdel.

11. Plantera växter som djuren inte tycker lika mycket om.

Källa: Blomsterlandet

ANNONS