Investera i ett bra lås. Det kanske inte hindrar alla tjuvar, men gör det definitivt mer besvärligt att bryta sig in. Arkivbild.
Investera i ett bra lås. Det kanske inte hindrar alla tjuvar, men gör det definitivt mer besvärligt att bryta sig in. Arkivbild.

Så skyddar du dig mot inbrottstjuven i höst

Hösten är en högtid för inbrott. Nu får många oväntat besök, och i skydd av mörkret kan inbrottstjuven ostört ta sig in nästan överallt. Men det finns några enkla knep som skyddar dig – och ditt hem. Här är expertens egna tips.

ANNONS
|

Christer Karlsson, en av grundarna till Kris, Kriminellas revansch i samhället, kan det här med inbrott. I dag är han fri från kriminalitet, men i sitt tidigare liv har han brutit sig in tusentals gånger. Knepen är många och det kommer hela tiden nya metoder.

- Det finns alla möjliga som kan sig förbi larm och det finns elektroniska dyrkar – men ett gediget sjutillhållarlås är ganska svårt att ta sig igenom, säger han.

ANNONS

Glöm tvätt och timers

Förra året anmäldes totalt 22600 bostadsinbrott i hela landet – en ökning med tre procent från föregående år, enligt Brottsförebyggande rådet. Ökningen rör anmälda inbrott i lägenheter, medan villainbrotten minskade något. Hur skyddar sig den oroliga bäst?

Med larm, en säkerhetsdörr, okrossbara fönster och galler är man ganska trygg. Lägenhetsinnehavaren ska tänka på att skaffa lock för låset och se till att det inte är så lätt att dyrka upp.

Trots åtgärder i hus och hem så går det ofta att ta sig in ändå, säger Christer Karlsson och understryker att den tjuv som behöver snabba pengar sällan låter sig stoppas:

- Även om larm utlöses så tar det tid för väktare att komma dit.

Ett tips är att alltid tömma brevlådan – men glöm det här med att låta tvätt hänga ute och dingla i trädgården eller sätta lampor på timers.

- Nej, det är sånt som man genomskådar.

ANNONS

Ringa polisen direkt

Ett fenomen som det rapporterats om på senare år är förekomsten av ligor som på olika sätt märker ut lämpliga hus som det kan gå att göra inbrott i – kanske genom att lägga en sten på verandan eller en gren på uppfarten som en signal eller sätt att kolla huruvida det är fritt fram eller ej.

- De gör så för att veta om folk är hemma eller inte, säger Christer Karlsson.

- Man ska ringa polisen direkt om man ser det här, så de kan hålla koll på området.

Inbrott går inte alltid att förhindra. Skaffa en god försäkring – och fundera på om du verkligen ska ha alla dyrgripar liggandes hemma. Vad klarar du egentligen av att bli av med?

- Ha inga Picasso på väggen, ha inte en jättestor myntsamling i bokhyllan eller hundratusen kronor hemma i byrålådan. Det handlar om det.

ANNONS
TT

Fakta: Polisens hetaste tips

• Lås ytterdörren även om du är hemma.

• Förstärk skyddet vid fönster och altan- och balkongdörrar. Tjuvens favoritväg in i en bostad är nämligen ofta bottenplan – från en plats som är insynsskyddad. Se upp med att ha insynsskyddande växter nära altan och fönster.

• Satsa på ordentlig belysning runt huset, kanske ha belysning som tänds med så kallad rörelsevakt.

• Låna inte ut verktyg till tjuven. Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus och inte liggandes ute.

• Meddela grannar om du reser bort. Skriv inte på sociala medier att du är på resa.

• Töm postlådan.

• Be grannen klippa gräs eller skotta snö vid ditt hus om du är borta

• Ha lås av god kvalitet.

• Stöldskyddsmärk: Nu för tiden går det att stöldskyddsmärka sina dyrgripar med dna som är osynligt och kan endast upptäckas med hjälp av uv-ljus.

• Fotografera gärna dina värdeföremål, så du vet vad du har.

Källa: Polisen

ANNONS