Så räddar Stockholm landsbygden

75 konkreta förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik ska ge liv till hela Sverige, enligt landsbygdskommitténs slutbetänkande till regeringen. Ett av förslagen är att flytta tusentals jobb från Stockholm till landsbygden. - Vi föreslår att 10 000 jobb ska flytta, i dag finns det 80 000 i Stockholm vi har tittat på fördelningen i landet, säger Johan Persson (S), ordförande i kommittén.

ANNONS
|

Sedan 2005 har en parlamentarisk kommitté haftregeringens uppdrag att rita upp hur en framtida sammanhållen politik för att vitalisera Sveriges glesbygd ska se ut, vilket SVT Nyheter tidigare skrivit om.

Nu föreslår landsbygdskommittén att 10 000 jobb ska flyttas från Stockholm till landsbygden för att få en jämnare utdelning på statliga verksamheter i hela landet.

- Viföreslår att 10 000 jobb ska flytta, i dag finns det 80 000 i Stockholmvi har tittat på fördelningen i landet. Det kan handla om att delar av en myndighet flyttas eller exempelvis ökad polisiär närvaro, som placeras utanför Stockholm i de län som har minst antalet statliga jobb, ochde platser som behöver tillskott på statliga jobb, säger Johan Persson (S), ordförande i kommittén.

ANNONS

Har ökat i Stockholm

Det hela kommer att innebära att man breddararbetsmarknaden över hela landet. Enligt Johan Persson har de sett vikten av att etablera olika statligaverksamheter runtom i Sverige.

- Antalet statliga jobb har minskat i hela landet, men har ökat i Stockholm sedan 2008. Att flytta jobb från Stockholm till landsbygden är positivt för arbetsmarknaden och att fördela antalet statligajobb över hela landet. Det här är ettav 75 förslag som vi ha lagt fram, säger Johan Persson.

Hur tror du att Stockholm kommer att påverkas av det här?

- Jag tror att Stockholm har stora möjligheter att hantera det här. Men om det inte skulle fungera så blir det ett hot mot storstäderna. Vi ska se till så att både stad och land kan hantera det.

Det som är kvar innan förlaget kan bli verklighet är att regeringen ska skicka förslaget på remiss.

Men redan nu har de börjat arbetat gällande de statliga myndigheternas spridning.

- Det är ett arbete som pågår. Vi hoppas att kunna ha en proposition till nästa år,säger han.

.

Kommunerna med störst utmaningar (enligt Landsbygdskommittén)

Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur,Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby

ANNONS