FOTO: TT
FOTO: TT

Så påverkas dina bolån av Riksbankens besked

ANNONS
|

Vad beslutade Riksbanken?

Sveriges ekonomi är stark och Riksbanken räknar nu med att inflationsmålet på 2 procent nås i år. Trots detta fortsätter Riksbanken med den expansiva penningpolitiken. Styrräntan hålls oförändrad på -0,5 procent. Dessutom forsätterRiksbanken att köpa statsobligationer under andra halvåret i år för att elda på ytterligare.

Varför håller Riksbanken styrräntan oförändrad?

Riksbanken skriver att den globala inflationen är fortsatt dämpad. För att inte riskerar den inflationsuppgång som skett under 2017 vill Riksbanken vänta med att höja styrräntan till i mitten av 2018. Det är mycket tack vare Riksbankens stimulanser som inflationen är i närheten av målet och man vill undvika att inflationen faller tillbaka. En långsiktig orsak till det dämpade inflationstrycket i många länder är lägre importpriser från exempelvis Kina. Billiga mobiler och Tv-apparater har sänkt prisnivån i många länder under flera år.

ANNONS

Hur påverkar detta mina rörliga boräntor?

Reporäntan styr marknadsräntorna som i sin tur påverkar boräntorna. Men det är Riksbankens långsiktigaprognos över reporäntan, snarare än dagens besked, som påverkar boräntorna. Riksbanken har sedan tidigare meddelatatt man planerar att höja reporäntan i mitten av 2018 och det är dessa signaler som redan fått boräntorna att börja stiga. Dagens besked lär därför inte påverkaboräntorna nämnvärt. Om Riksbanken istället hade oväntat höjt reporäntan i dag skulle boräntorna mycket väl kunnat börja stiga snabbare än vad bankerna har kommunicerat till kunderna.

ANNONS