Vårsolen är tillbaka – men får en del kan den innebära ökad trötthet. Arkivbild.
Vårsolen är tillbaka – men får en del kan den innebära ökad trötthet. Arkivbild.

Så motar du vårdepressionen

Hurra – vårdagjämningen är här vilket innebär att mörkret får ge vika för ljuset. Men en del av oss blir ännu tröttare under de här veckorna, eftersom kroppen inte hänger med i omställningen.

ANNONS
|

I dag infaller vårdagjämningen, som är den tidpunkt då dag och natt är ungefär lika långa över hela jorden. Efter vårdagjämningen står solen högre på himlen och dagen blir längre här på norra halvklotet än på södra halvklotet. Men trots att ljuset kommer tillbaka är det många som också känner sig tröttare, som en slags jet lag-effekt.

Snabb förändring

- Just nu har vi den snabbaste förändringen av dagens längd, och den biologiska klockan hänger inte med för vissa personer. Då upplever vi det som trötthet, förklarar sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutets institution för klinisk neurovetenskap.

ANNONS

20–30 procent av befolkningen känner av detta, och några procent påverkas så kraftigt att de drabbas av depression. Men det går att lindra problemen. Genom att börja ljusbehandla sig en period innan vårdagjämningen får den biologiska klockan mer tid att ställa om sig, säger Åkerstedt och tipsar om exempelvis morgonpromenader.

Ge kroppen tid

- Genom att börja på egen hand motverkar man den snabba förändringen, och kroppen får mer tid på sig att anpassa sig.

Utomhusljus är mest effektivt, men en mörk dag kan det också funka att dra på rejält med lamporna inomhus. Ett annat tips är att packa väskan och bege sig till sydliga breddgrader.

Men besvären är övergående – efter några veckor har kroppen hunnit anpassa sig till de nya förhållandena.

- Men det finns en tjusning i den snabba förändringen också. Det är rätt häftigt att se hur snabbt dagen blir längre.

ANNONS
TT

Fakta: Så lindrar du tröttheten

Se till att börja ljusbehandla dig själv i god tid innan vårdagjämningen infaller. Genom att utsätta sig för mycket ljus underlättar man för den biologiska klockan att ställa om.

Dagsljus är förstås allra bäst, helst på morgonen, men i brist på detta kan stark belysning inomhus också funka. Eller res söderut för att få en extra behandling av den äkta varan.

Fysisk aktivitet är alltid välgörande och gör oss piggare.

Vårtrötthet går inte att sova bort, men för lite sömn förvärrar besvären.

Om du känner dig kraftigt påverkad, sök hjälp på din vårdcentral.

ANNONS