Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) i kammaren inför statsministeromröstning i riksdagen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) i kammaren inför statsministeromröstning i riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT

Så minns vi den långa regeringsbildningen

Den längsta regeringsbildningen i svensk historia är över. Och frågan är om svenska folket någonsin tidigare varit så bekanta med sin talman och hans fikavanor. Häng med på en tur längs några minnesvärda ögonblick i den 131 dagar långa processen.

ANNONS
|

Den svenska regeringsbildningen kvalar in bland de fyra procent som tagit längst tid i Europa sedan andra världskriget. Till stora delar har det varit en lång transportsträcka, där partiledare av olika färger gång efter gång upprepat samma budskap.

Men det finns också ett och annat som sticker ut. Små ögonblick vi tar med oss.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Talmansrundan – ett nytt fikabegrepp

grade crossed
Vem visste vad en talmansrunda var före valet 2018? Inte gemene man i alla fall.

Efter fyra månader vet vi inte bara hur hela proceduren går till, vi har också fått en viss inblick i vad man ska bjuda partiledarna på för att dyrka upp politiska låsningar.

Andreas Norléns frikostiga uppdukande har dessutom inspirerat andra. I riksdagshusets kafé kan man numera köpa en bricka med biskvier och annat som går under namnet Talmansrunda.
Bild: Anders Wiklund/TT

Lektor Norlén lotsar oss rätt

grade crossed
Ja, det har varit en rätt utdragen process. Innan en ny statsminister var på plats hade riksdagsjournalisterna bevittnat närmare hundra presskonferenser.

Inte minst i början fick de – och tittarna som följde det hela via olika kanaler – viss undervisning i såväl statskunskap som juridik på köpet. Svenska folket har väl aldrig varit så bekanta med sin talman eller begrepp som sonderingsperson och regeringsformen som nu.
Bild: Anders Wiklund/TT

Talmannen tappar tålamodet

grade crossed
"Om inte något eller några partier ändrar sin position, så får vi ingen ny regering."

Vi hade inte nått många veckor in i processen innan Andreas Norlén konstaterade att partierna faktiskt måste börja röra på sig. Men inte mycket hände.

Ett gott humör från talmannens sida präglade ändå processen, men i dagarna före jul verkade tålamodet ha tagit slut. Andreas Norlén röt till att det måste börja hända saker – för att sedan ge partierna en månad på sig att lösa saken.

Det kunde tyckas generöst. Å andra sidan kanske det var det som behövdes.
Bild: Jessica Gow/TT

Sjöstedt och hans hemliga lapp

grade crossed
"Det finns ett papper som ni aldrig kommer att få se". sa Jonas Sjöstedt när riksdagsjournalisterna pressade honom på hur och i vilken form det där klargörandet mellan honom och Stefan Löfven fanns.

En sådan krok kan man förstås inte slänga ut till en grupp nyhetshungriga reportrar och på kvällen gav sig inte Aktuellts ankare Nike Nylander förrän hon fått ett svar. Det visade sig att det där hemliga avtalet alla drömde om att kunna avslöja inte fanns.

Papperet "ni aldrig kommer att få se" var i själva verket Jonas Sjöstedts minnesanteckningar från mötet.
Bild: Jessica Gow/TT

Färgkalabaliken i riksdagen

grade crossed
Jimmie Åkesson, som spelat en så marginell roll i den här processen att han kunde åka på semester till Thailand utan att det gjorde varken från eller till, hamnade i centrum när statsministern till sist skulle väljas.

I ett försök att skicka en giftpil mot Annie Lööf sa han från riksdagens talarstol: "Jag noterar att den nästan alltid grönklädda Centerledaren dagen till ära är klädd i rött".

Problemet var bara att alla kunde se att Annie Lööf inte var klädd i rött – och Centerledaren slog tillbaka genom att klandra Åkesson för att han en dag som denna kommenterar kvinnors klädsel.

Detta bekymrade dock inte SD-ledaren. I en kommentar till Aftonbladet efteråt slog han fast att Annie Lööf visst var klädd i rött.
ANNONS