Så länsar de bilen när du julhandlar

ANNONS
|

Första advent närmar sig och startskottet för julhandeln har gått. Många tar bilen till stora handelsplatser och går från butik till butik för att bygga på klappberget. Emellanåt kanske det blir en tur till den parkerade bilen för att lasta in klappar, trycka på låsdosan och skynda vidare. Men när du kommer tillbaka till bilen nästa gång kan alla klappar var borta utan att det finns några synliga tecken på inbrott i bilen.

- Vi har på senare tid sett att det blivit vanligare med stölder ur bilar som gjorts med hjälp av en störningssändare. När man kliver ur bilen och trycker på nyckelknappen finns det någon i närheten med en störningssändare som blockerar signalen så att bilen förblir olåst. När du går därifrån är det fritt fram för tjuven att gå in i din olåsta, olarmade bil, säger Magnus Nilsson som är kommunpolis i Järfälla utanför Stockholm.

ANNONS

Bra fiskevatten

I Järfälla ligger Barkarby handelsplats där flera stora butikskedjor finns samlade. Och det är just stora köpcentrum som tjuvarna helst opererar kring och Magnus Nilsson tror att stölderna kommer att öka i julhandeln.

- Det är bra fiskevatten för tjuvarna. De föredrar större parkeringar där de kan vara anonyma i den stora massan. Dessutom kan de förvänta sig att hitta dyrbara varor i bilarna, framför allt kapitalvaror som snabbt kan omsättas i pengar, säger han.

Mer lättillgänglig

Tillvägagångssättet är inte nytt och störningssändare har funnits länge. Men polisen har sett att stölder ur bil med hjälp av tekniken har blivit vanligare sedan i våras.

- Sändarna har blivit mer lättillgängliga. Vet man vad man ska ha är det inte svårt att få tag på, säger Magnus Nilsson.

Men det finns ett väldigt enkelt sätt att skydda sig mot den här typen av stölder. Ett litet ryck i dörren räcker.

ANNONS

- Tryck på nyckelknappen och dra sedan i handtaget för att förvissa dig om att bilen faktiskt är låst. Den apparatur som tjuvarna använder kan inte låsa upp en låst bil, den kan bara stoppa bilen från att låsas, säger Magnus Nilsson.

Fakta: Enkla åtgärder stoppar tjuven

Polisen har några råd om hur du undviker att få saker stulna ur bilen:

1. Lås bilen och känn efter att den verkligen är låst.

2. Töm bilen på värdesaker eller lämna inte värdesaker synligt.

3. Tänk på att inte förvara hemmanycklar i bilen eftersom din adress ofta är lätt att spåra.

Källa: Polisen

ANNONS