Så klarar du värmen

ANNONS
|

Rodnaden är jämförbar med första gradens brännskada. Blåsor och sårbildning på solvarm hud är brännskador av andra graden.

- Solen kan ge samma skador som när du får kokande vatten på dig, säger syster Mervi på Sjukvårdsrådgivningen.

Inga krämer hjälper

De senaste dagarnas intensiva sol har gett ovanligt många frågor från alltför solbrända människor. Vanligaste svaret är att den som redan fått en brännskada måste vistas i skuggan och täcka kroppen ordentligt med kläder.

När skadan väl är skedd hjälper inga krämer. I normala fall kommer huden att återhämta sig inom 4-5 dagar.

Bästa tipset är alltså att undvika gassande sol och skydda sig innan man går ut i dessa dagar. Solhatt är bättre än keps, eftersom den också skyddar axlarna. Solglasögon minskar risken för röda och irriterade ögon.

ANNONS

Hög solskyddsfaktor

Solskyddsfaktor mellan 15 och 30 rekommenderas. Snåla inte med krämen och fyll på med några timmars mellanrum under gassande varma dagar. Glöm inte att smörja solkräm också på avlägsna kroppsdelar som vader och fötter!

Barn och ungdomar har extra känslig hud. Om man bränner sig som barn är risken för framtida skador större. Det är särskilt viktigt att skydda dem med solkräm och se till att de inte vistas länge i solen.

- Små barn måste vara i skuggan. Babyn ska vara klädd i långärmat och ligga under ett parasoll. Solen är extra farlig för dem, säger sjuksköterskan Mervi Nylander.

Drick lite, men ofta

Törsten reglerar friska människors intag av vätska. Man känner när det är dags att fylla på. Små barn måste ha hjälp att få i sig tillräckligt med vatten och välling.

Kroppen behöver extra mycket vatten i värmen. Tumregeln är att dricka lite - men ofta.

Så klarar du värmen

ANNONS