Gunnar Hermansson, pensionär, men har jobbat på dåvarande Rikskriminalens narkotikarotel. Han är också aktiv i Svenska narkotikapolisföreningen och är redaktör för deras tidning. Nu föreslår han lokala internetspaningsgrupper.
Gunnar Hermansson, pensionär, men har jobbat på dåvarande Rikskriminalens narkotikarotel. Han är också aktiv i Svenska narkotikapolisföreningen och är redaktör för deras tidning. Nu föreslår han lokala internetspaningsgrupper.

Så kan polisen hota droghandeln på sociala medier

Knarkhandeln på sociala medier behöver ett hot för att skrämmas bort, anser Gunnar Hermansson som tidigare jobbat på Rikskriminalens narkotikarotel. Nu har han ett förslag på hur det hotet kan se ut - lokala internetspaningsgrupper. – Narkotikabrottsligheten, både langning, försäljning och missbruken, är ofta roten till mycket annan brottslighet, säger Gunnar Hermansson.

ANNONS
|

I dag kan droghandeln på nätet ske nästintill obehindrat. Genom krypterade internetsidor på darknet, som också kallas det "hemliga internet", går det att handla med den virtuella kryptovalutan Bitcoin och upptäcktsrisken för köparen och säljaren är då nästintill obefintlig.

Man kan i princip beställa hur mycket narkotika som helst utan att spåras. Drogerna levereras redan dagen därpå - med vanlig post.

Detta är ett stort problem för polisen som står handfallen inför utvecklingen.

Det säljs även droger på öppna internetsidor, och på sociala medier såsom Facebook och Instagram.

Enligt Gunnar Hermansson blir säljarna på så vis mer tillgängliga för de kunder som vill köpa små mängder för eget bruk och det upplevs enklare att använda denna öppna väg.

ANNONS

– Det säljs väldigt mycket där. Det kan man ju naturligtvis inte acceptera från polisens sida, säger Gunnar Hermansson.

Han är i dag pensionär men har jobbat på dåvarande Rikskriminalens narkotikarotel. Han är också aktiv i Svenska narkotikapolisföreningen och är redaktör för deras tidning, och det var i en artikel där han tog upp detta problem.

Han efterlyser nu ett arbetssätt inom polisen som kan utgöra ett hot mot den nya tidens langare och föreslår internetspaningsgrupper. Han anser att man borde ha internetspanare i alla sju nya polisregioner då detta är ett problem på lokal nivå.

– Det är väldigt mycket försäljning via Facebook och Instagram. Och det sker ju på lokal nivå så det kan ju lokal polisen hålla koll på. Det är därför jag anser att internetspaningsgrupper på lokal nivå skulle kunna göra en hel del spaning.

På polisens nationella operativa avdelning jobbar nu två personer med droghandeln på internet, men då på central nivå.

– En person sitter, vad jag vet, och lokaliserar och kartlägger de här öppna sajterna, och en person håller på med darknet, säger Gunnar Hermansson.

Men det är allt.

Förutom stödet som de får från eldsjälar inom polisen som har tagit till detta som sin uppgift att stötta det arbetet.

ANNONS

– Där brister det så klart. Det är inget fel på dem som jobbar med detta, de gör så bra de kan, men de är för få.

På NOA försöker man bland annat få de öppna internetsidorna nedstängda, i brottsförebyggande syfte.

– Man tar kontakt med den som upplåter sidorna på internet och talar om vad som händer så kanske de stänger ner dem.

Polisen tampas ständigt med resursproblem - hur ska något sådant här prioriteras?

– Narkotikabrottsligheten, både langning, försäljning och missbruken, är ofta roten till mycket annan brottslighet, säger Gunnar Hermansson och fortsätter:

– Polisledningen menar i dag att narkotikabrott beivrar man samtidigt som man håller på med mycket annat. Men det fungerar inte så i verkligheten. Narkotikabrott är inget allmänheten anmäler. Man anmäler våld och stölder och sådant men man anmäler inte narkotikabrott, det inkluderar mottagarna, köparna. Utan där måste polisen jobba aktivt.

GP har tidigare skrivit om att polisen ligger efter när det kommer till att hänga med utvecklingen på internet då de som sysslar med narkotikahandel på darknet är oerhört snabba med att ta till sig ny teknik.

– Polisen har inte hängt med, verkligen inte. Och det är en brist tycker jag. Det är bedrövligt.

ANNONS

Man det finns stora problem med att hitta de som sitter gömda på darknet.

– Generellt sett kan man inte internetspana fram det som händer på darknet. Det är hyfsat svårt. Det är inte där man börjar där får man ha en ingång från ett annat håll, en ren fysisk ingång. Till exempel den fysiska punkten att narkotikan måste skickas, det är den svaga punkten - den fysiska handlingen. Där uppdagas något man sedan kan nysta vidare bakåt, säger Gunnar Hermansson.

Björn Andersson, verksamhetsspecialist vid polisens nationella it-brottscentrum som är en del av NOA, håller med om kritiken.

– Man ligger långt efter, det finns mycket att göra, säger han och konstaterar att det är en kompetensfråga.

– Har man inte kompetens blir det också ett väldigt motstånd att jobba med de här it-relaterade ärendena.

Björn Andersson berättar att de på nationella it-brottscentrumet jobbar för att det ska bli bättre. Bland annat ser man över utbildningarna och vid årsskiftet kommer man att inleda ett teknikprojekt för att kunna ge alla poliser utbildning och verktygen för att kunna spana på internet.

Björn Andersson tycker att det är ett bra förslag med lokala internetspaningsgrupper.

– Lokala grupper som jobbar med narkotikabrottslighet på internet - självklart ska man göra det. Det är precis som med all annan brottslighet, säger han och fortsätter.

ANNONS

– Brottsligheten blir allt mer digitaliserad, brottsligheten flyttar mer och mer i på internet.

ANNONS