Så håller du hjärnan ung

ANNONS
|

Det hjälps inte, nästan alla tappar namn på människor, platser, filmer och gator när man blir äldre. Så är det nästan undantagslöst för alla människor. Men minnesfunktionerna, både arbetsminne och episodminne, försämras snabbare för den initiativlöse utan lust att röra på sig.

- Många äldre har ett strålande minne och välbevarade "unga" hjärnor, säger Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå Universitet och en av forskarna bakom en studie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Nyckeln till dessa avundsvärt unga hjärnor finns mer i hur individerna lever sina liv än hur de levde tidigare.

- Självklart betyder arvet en hel del, poängterar Lars Nyberg. Men hur man lever sitt liv är minst lika viktigt.

ANNONS

I den översiktsstudie som nu presentares kan man visa att en persons utbildning inte skyddar mot ett försämrat minne. Det spelar ingen roll om man hoppat av skolan eller gjort en strålande akademisk karriär. Inte heller vilken typ av jobb man haft tycks spela roll. Det kreativa jobbet skyddar inte bättre än det monotiona. Det som räknas är gnistan - lusten, engagemanget, viljan.

- Betydelsen av att vara fysisk aktiv, att sysselsätta sig med saker som intresserar och att umgås med andra människor - det är det som är nyckeln, säger Lars Nyberg.

Han och forskargruppen tror att resultaten kan användas för att förebygga de förändringar i hjärnan som leder till sämre minnesfunktioner.

ANNONS